Lyt til artiklen:

Fond vil øremærke en milliard kroner til klimainvesteringer i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
02:00

Abonnementsartikel

Promilleafgiftsfonden for landbruget vil over de næste år øremærke omkring en milliard kroner til investeringer i et grønnere landbrug.

Der er udsigt til milliardinvestering i udviklingen af et grønnere dansk landbrug.

Det er Promilleafgiftsfonden for landbrug, som vil øremærke en stor del af sine årlige bevillinger til klimaprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Det glæder fødevareminister Mogens Jensen, at der kan falde omkring en milliard kroner af til klimainvesteringer i landbruget.

- Danmark er et landbrugsland, og for at komme i mål med regeringens ambition om 70 procents reduktion af CO2 i 2030 skal vi have flere virkemidler, der kan hjælpe landbruget i en grønnere retning. Det er helt afgørende. Og derfor glæder det mig meget, at Promilleafgiftsfonden vil investere så massivt i udviklingen af mere miljø- og klimavenlige løsninger, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Fonden vil støtte forsknings- og udviklingsprojekter inden for særligt fire udledningskilder i landbruget.

Det drejer sig om udvikling og forskning inden for dyrenes fordøjelse som eksempelvis mere klimavenligt dyrefoder, grønnere gødningsformer, forskellige jordes potentiale for optag og udledning af CO2 samt grønnere metoder for håndtering af gylle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringen har en klar ambition om, at Danmark skal være et grønt foregangsland. Med udviklingen af de rette løsninger vil et grønnere landbrug ikke kun gavne miljøet og klimaet - det vil også kunne bringe dansk landbrug i det grønne førersæde. Der er brug for et grønt landbrug, der ikke går på kompromis med arbejdspladser og produktion, og derfor skal vi tænke nyt og hurtigt, siger Mogens Jensen.

Fonden har en årlig finanslovsbevilling på 233 mio. kr.

Fonden vil indfase klimainvesteringerne gradvist. I 2021 afsættes en ramme på 75 millioner kr, i 2022 en ramme på 100 millioner kr, og i 2023 og derefter en ramme på 125 millioner kr årligt.