Lyt til artiklen:

Ingen ulveunger i år i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:29

Mod forventning er der ikke kommet nye unger i 2020, selv om ulveparret i Ulfborg viste tegn på at gøre klar til at få hvalpe. Ved udgangen af juni befandt der sig cirka 10 ulve i Danmark. Det er resultatet af overvågning med vildtkameraer, indberetninger fra frivillige og DNA-analyser i løbet af foråret, skriver Ulveatlas.

Naturhistorisk Museum i Aarhus har siden ulvens genindvandring i 2012 overvåget, indsamlet og opbevaret DNA-prøver, fotos, ekskrementer og øjenvidneberetninger af mulige ulveobservationer. Disse er blevet samlet i den nationale ulvedatabase LUPUS, der administreres af Naturhistorisk Museum Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et nyt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi og Naturhistorisk Museum vurderer forskerne bag overvågningsprogrammet for ulv, at der i perioden 1. april-30. juni 2020 har befundet sig elleve ulve i Danmark: Fem voksne og seks årsunger fra 2019.

Ulfborg-koblet

Årsungerne fra i Ulfborg-reviret i Vestjylland fordelte sig på tre hanner og tre hunner. Med undtagelse af én hanulv - en af ungerne fra Ulfborg-koblet i 2019, som er udvandret til Tyskland - formoder forskerne bag notatet, at alle de øvrige ti ulve befandt sig i Danmark ved udgangen af 2. kvartal 2020.

Der er tale om "kendte" ulve, det vil siger dyr, hvor forskerne ud fra DNA-prøver kan fastslå identiteten af hvert enkelt individ.Ingen nye ulveunger i 2020Ulveparret i Ulfborg, som fik hvalpe i sidste år, opførte sig i løbet af foråret som om de skulle yngle igen, skriver Ulveatlas.

Ulveparrets bevægelsesmønstre og adfærd i marts og april tydede ifølge notatet på, at ulveparret forberedte sig på at få hvalpe i samme område som i 2019. Et etableret par vil normalt yngle hvert år, så længe begge forældre er i live.

Da der ikke har været hverken observationer af hvalpe på de opsatte vildtkameraer i området eller fund af ulvelorte med nye DNA-profiler, vurdere forskerne bag notatet, at dette års yngleforsøg sandsynligvis har slået fejl. Omkring det forventede fødselstidspunkt 1. maj viste overvågningen en mærkbar nedgang i antallet af observationer i hi-området, ligesom der blev fundet færre ulvelorte i området. Dette mønster kan ifølge notatet tyde på, at der blev født hvalpe, men at disse døde kort efter fødslen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om status på ulve i Danmark på ulveatlas.dk.