Abonnementsartikel

Ifølge Jyske Markets sætter udsigten til regn i Frankrig og Tyskland hvedepriserne under pres.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Kinesiske regeringsembedsmænd bad i går større statslige landbrugsselskaber om at stoppe køb af amerikanske landbrugsprodukter inklusiv sojabønner.

Yderligere forlyder det, at kinesiske indkøbere også har annulleret et uspecificeret antal amerikanske svinekødsordrer. Baggrunden er den skærpede retorik mellem USA og Kina, hvor Trump delvist forsøger
at placere skylden for udbruddet af Covid-19 samt ikke mindst de kinesiske tiltag i Hong Kong, der udfordrer 'ét land, to systemer'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beijing ønsker at evaluere den igangværende eskalering af spændingerne, og derfor kan det ende med at blækket fra den langstrakte fase et handelsaftale mellem de to lande knapt når at blive tørt, før en af parterne trækker sig ud.

En del af handelsaftalen omfattede, at Kina skulle købe amerikanske landbrugsvarer for 36,5 milliarder dollars i 2020. Siden brød Covid-19 ud, og det betyder at Kina kun har importeret for 3,35 milliarder dollar amerikanske landbrugsprodukter i de første tre måneder af året - det laveste for første kvartal siden 2007.

Blandt selskaber, der stopper import af de amerikanske landbrugsprodukter, er de to kinesiske giganter Cofco og Sinograin.

De amerikanske sojabønner reagerede prompte med prisfald på nyheden den kinesiske suspendering, mens rettede sig efterfølgende, da amerikanske eksportører udtalte at det var 'business as usual', fordi ordrebeholdningen fra kinesiske kunder i overvejende grad er fra private aktører, der ikke er omfattet af suspenderingen.

Ifølge AgResource meldes der imidlertid om stor kinesisk interesse efter brasilianske sojabønner trods en præmie på 0,34-0,39 $/bushel incl. fragtomkostninger, hvilket bør begrænse stigningspotentialet på de amerikanske bønner for nuværende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I hvedemarkedet er priserne fortsat under pres, og i går var ingen
undtagelse med over gennemsnitlig nedbør i Sortehavsområdet, og
tiltrængt nedbør, der ventes at brede sig til Frankrig og Tyskland fra på onsdag. Det vil i høj grad være med til at stabilisere vinterhvedeudbytterne på den nordlige halvkugle for nuværende.

Tilmed meldes der om favorabelt vejr i det Centrale Rusland og Sibirien, med udsigt til øget udbyttepotentiale i vårhveden. I USA meldes der også om gode konditioner for vårhveden. USDA indledte i går deres dækning af de amerikanske vårhvede-konditioner med 80% kategoriseret som god/meget god, mod gennemsnitligt 71%.

Det indikerer en god sandsynlighed for udbytter over gennemsnittet for 2020 høsten. Prisudviklingen kan i øjeblikket aflæses i vejrprognoserne, og med favorabelt vejr i Rusland og USA, udsigt til nedbør i Europa, forventer vi pres på priserne. Egypten annoncerede i går deres første hvedetender, og søger hvede til juli-levering. Med udfaldet får vi det første reelle bud på prissætningen i det fysiske hvedeeksportmarked for ny sæson.