Abonnementsartikel

Landmand Nicolai Kruse fra Enslev på Djursland har i år pløjet side om side med storken. Det er i sig selv ikke noget særligt - det er det til gengæld, at parret nu er blevet hans nabo.

Klokken er lige passeret 10 denne formiddag. Der holder allerede to biler parkeret på p-pladsen ved forsamlingshuset i Enslev på Djursland. Nysgerrige er kommet forbi for at få et glimt af storkeparret, som valgte at flytte til byen for godt 14 dage siden.

- Der holder biler hele dagen. Når det bliver eftermiddag, og folk er på vej hjem fra arbejde, så kan p-pladsen være helt fyldt, fortæller landmand Nicolai Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har i år kørt og pløjet side om side med storken. Det har han gjort så mange gange før, men i år er det alligevel lidt anderledes. I år har storkeparret valgt at slå sig ned, og blive hans nabo.

Endelig bid

Norddjurs Kommune valgte i 2013 at sætte fem storkereder op. Storkereden på Nicolai Kruses ejendom har aldrig været beboet, men udelukkende besøgt af storke på gennemfart.

Beboerne i Enslev formoder, at storken nu ligger på æg, da der altid er én, der ligger i reden, mens den anden ses spankulere rundt efter føde.

Peter og Jytte, som storkeparret hedder, er blevet opkaldt efter det par, som boede i den gamle smedje, hvor reden står. Parret er blevet noget af et tilløbsstykke i Enslev, som man vist godt, uden at fornærme alt for mange, kan kalde for en mindre landsby, man nemt kunne komme til at køre ubemærket igennem - indtil nu i al fald. For

rich-media-2
Det formodes, at storkene ligger på æg, da der altid er en stork i reden, mens den anden spankulerer rundt i området efter føde. Foto: Privatfoto.

Peter og Jytte har ligefrem skabt trafikale udfordringer i landsbyen. Derfor er byen gået sammen om at lave et skilt, hvor de mange fotograferende besøgende henvises til at blive på den anden side af vejen på p-pladsen, for ikke at forstyrre storken og for ganske enkelt ikke at rende op og ned af Nicolai Kruses grusvej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu er vi blevet færdige med forårsarbejdet, men vi har haft en del kørsel med store maskiner, og det bliver lidt besværligt og farligt, når der er folk, der render rundt, forklarer Nicolai Kruse.

Et stykke med fisk?

Peter og Jytte er et ungt storkepar, og skal de have succes med at yngle, så skal der masser af føde til. Et storkepar med unger indtager godt 3 kg kød om dagen, og Storkene.dk har besluttet at give parret en hjælpende hånd med på vejen.

Derfor er Jørn Høgh, tidligere landmand og nabo til storkeparret, blevet udnævnt som fodermester. Han har modtaget en fryser fyldt med fisk, som han skal placere på foderbrættet ved siden af reden.

- Jeg har fået nøje instrukser om, hvordan jeg skal fodre. Jeg skal gå og banke på metalspanden, inden jeg fodrer på brættet, for at de skal vænne sig til det og vide, at der er mad, fortæller Jørn Høgh, som denne dag også lige er ude at kigge til fuglene.

De første par dage var fiskene spist. Rub og stub. Det undrede fodermesteren, som fik sat et vildtkamera op ved foderbrættet. Det viste sig imidlertid, at 9 sultne staldkatte var gået mætte og glade i seng. Jørn Høeg fortsætter ufortrødent fodringen, og han er overbevist om, at storkene nok skal få øje på fiskene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skiltet ved storkene, og ikke mindst ved Nicolai Kruses indkørsel, virker efter hensigten. De fleste besøgende er rigtig gode til at tage hensyn til hinanden og storkeparret, og der er ingen tvivl om, at byens borgere er tilfredse med de to nye tilflyttere.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det er skønt at se naturen og landbruget leve side om side i harmoni. Vi er selvfølgelig alle spændte på, om de bliver og kommer til at yngle, lyder det fra Nicolai Kruse.