Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut har kortlagt hvilke forskellige coronavirus der forekommer i danske produktions- og kæledyr. Forfatterne understreger, at disse virus er ufarlige for mennesker.

Coronavirus trækker i disse dage overskrifter i alverdens medier. Men med coronavirus er der tale om en mangfoldig gruppe af virus, der også kan medføre almindelig forkølelse hos mennesker såvel som at ramme helt andre levende væsner end mennesker. Den type coronavirus, der kan ramme produktionsdyr og kæledyr, er af en anden type end den coronavirus, som i øjeblikket smitter mennesker.

I en ny artikel i Dansk Veterinærtidsskrift har forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut kortlagt forskellige typer coronavirus i Danmark. Herunder virus der forekommer i vilde dyr, produktionsdyr og kæledyr.

Blandt andet findes der særlige coronavirus, som rammer henholdsvis flagermus, grise, heste, køer, hunde, katte, mink og fugle. Nogle af typerne giver forbigående symptomer, mens andre typer kan give alvorlig sygdom i det enkelte dyr, skriver Dansk Veterinær Tidsskrift.

Værtsspecifikke virus

- Der forekommer en række forskellige coronavirus hos produktionsdyr og kæledyr i Danmark. Disse virus er værtsspecifikke, således at for eksempel "Porcint Respiratorisk Coronavirus" udelukkende inficerer grise, og "Felint Coronavirus" udelukkende kan inficere katte, siger professor Anette Bøtner fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, som også er sektionsleder hos Statens Serum Institut.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Coronavirus har en stor tilbøjelighed til at ændre sig i form af for eksempel mutationer eller rekombinationer i det genetiske materiale. Derfor er det vigtigt at følge udviklingen blandt disse virus, tilføjer Anette Bøtner.

Professoren, som også er medforfatter på artiklen i Dansk Veterinærtidsskrift, at mennesker i Danmark ikke bør lade sig skræmme af forekomsten af coronavirus hos danske dyr:

- Der er foreløbig ingen dokumentation for, at hverken kæledyr eller produktionsdyr spiller nogen rolle i forbindelse med spredningen af COVID-19, siger hun.

Man skal som forbruger ikke være bange for at spise svinekød. Virus smitter ikke gennem maden.