Abonnementsartikel

Fokus i sojamarkedet er i høj grad rettet mod vejrbetingelserne i Brasilien og Argentina, her hvor høsten for alvor sparkes i gang.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: En positiv opstart tirsdag for de fleste afgrøder blev i løbet af sessionen afløst af sivende tendenser blandt andet på soja og hvede. Fokus i sojamarkedet er i høj grad rettet mod vejrbetingelserne i Brasilien og Argentina, her hvor høsten for alvor sparkes i gang. Men udviklingen og spredningen i coronavirusset udgør i stigende grad en trussel mod den forventede efterspørgsel efter amerikanske afgrøder fra kinesisk side, og åbner dermed spørgsmålet, om Kina vil være i stand til at leve op til sine forpligtelser i handelsaftalen.

Store dele af de centrale og nordlige dele af Brasilien oplever lige nu en overflod af regn - og prognoserne ser stadig våde ud den kommende uges tid. Det kan blive en til en større bekymring, og i yderste fald kunne dæmpe farten på høsten dramatisk samt forsinke tilsåningen af vintermajs. Planalytics kom i går med den 5. og sidste prognose for sojaudbytterne i henholdsvis Brasilien og Argentina. For Brasilien hæves estimatet for udbyttet fra 3,31 ton/ha d. 20/1 til 3,34 ton/ha. På baggrund af deres egne udbytteprognoser samt CONAB's beplantede arealestimater vurderes den samlede produktion til rekord høje 122,9 mio. tons, hvilket ligger sig tæt op ad USDA forventning på 123 mio. tons. Mato Grosso, en af de topproducerende regioner i Brasilien forventer alene en stigning til 34 mio. tons fra 32,5 mio. tons sidste sæson. Prognosen for argentinske sojaudbytter blev derimod sænket fra 3,25 ton/ha til 3,13 ton/ha, hovedsageligt på baggrund af varmere og tørrer betingelser end sædvanligt. Planalytics forventer her en samlet produktion på 54,5 mio. tons sammenlignet med USDA's forventning på 53 mio. tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det europæiske hvedemarked oplevede også i januar en stærk konkurrencesituation. Tæt på 1,3 mio. tons hvede blev i løbet af måneden eksporteret ud af franske havne, hvilket svarer til det højeste niveau for en januar måned siden 2014. Eksporten holder dermed sit høje niveau i starten af 2020 efter december ligeledes kunne mønstre den bedste julemåned i 6 år. Raps på Matif lukkede i går i plus og kan formentlig se frem til endnu en positiv dag, efter palmeolien i de tidlige morgentimer har taget et pænt spring opad. Der er således lagt op til stigninger i palmeolien for 3. dag i træk ovenpå massive kursfald i sidste uge, som følge af corona-virusset. Markedet finder her til morgen support fra en dugfrisk Bloomberg 'survey', som viser at lagrene i Malaysia sandsynligvis i løbet af januar faldt med 11% fra måneden før til det laveste niveau siden juni 2017. Det vil dermed være 4. måned i træk med faldende lagre samt overordnet et fald på 40% sammenholdt med januar 2019.