Kvælstofregulering og balanceregnskaber fortsætter med at fylde for alle i erhvervet. Større Jordbrug kæmper sammen med Landbrug & Fødevarer for at få fjernet Christiansborgs detailkrav om efterafgrøder på den enkelte mark.

- Detailkravene foregår efter rigide og skematiske principper, og som ikke tager højde for den specifikke hovedafgrødes kvælstoftab, sagde Christina Ahlefeldt-Laurvig i sin første beretning for Sektionen for Større Jordbrug i Middelfart i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser hvordan det tyske og hollandske landmænd går i protest, der skal vi ikke hen. Vi insisterer på dialog og faglighed, sagde hun.

Medlemsskaren i Større Jordbrug repræsenterer 8-10 procent af de danske landbrugsareal, cirka 70 procent af det privatejede Natura 2000 areal og en væsentlig bygningsmasse- og kulturarv.

Miljøkrav

Sektionen for Større Landbrug og Landbrug & Fødevarer arbejder sammen om ønsket om et transparent system, som gør det muligt for den enkelte landmand at imødekomme myndighedernes miljøkrav med et kvælstofbalanceregnskab.

- Det er en hård proces, hvor vi skal insistere på fagligheden, og hvor vi hele tiden må kæmpe for at holde sektorpolitiske dagsordener uden for døren. Samtidig viser regeringens nye aftale om en klimalov og Landbrug & Fødevarers egen klimavision behovet for, at vi tænker klima og bæredygtighed ind i vores politik og i de løsninger, vi præsenterer. Og her kan vi med vores ønske om klimaregnskaber rent faktisk være med til at levere på flere af de parametre, som regeringen efterspørger, sagde Christina Ahlefeldt-Laurvig, der tiltrådte formandsposten i sommeren 2019.

Generationsskifte

I sin beretning beklagede Christina Ahlefeldt-Laurvig regerings tilbagerulning af bo- og arveafgiften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generationsskifte er igen blevet uhyre bekosteligt. Det er mit indtryk, at mange af vores medlemmer har fået fuldført generationsskifte i 2019, sagde formanden.

Hun er ikke optimistisk omkring ændringer i afgiften med den røde regeringen, men sætter sin lid til oppositionen, der er opmærksom på problemmatikken.

- Vi tager kampen op, så snart der viser sig en mulighed for at påvirke de politiske beslutninger, sagde Christian Ahlefeldt-Laurvig.

L&F samarbejder med DI, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri og SMVDanmark om at bo- og arveafgiften.