Lyt til artiklen:

Bæredygtigt Landbrug skal have efterafgrøderegler vendt i retten

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Bæredygtigt Landbrug skal på vegne af medlemmer i Vestre Landsret den 6. september 2022 for at efterprøve lovligheden af de målrettede efterafgrøder.

Foreningen mener nemlig, at efterafgrøderne er forfejlede både juridisk, fagligt og økonomisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Bæredygtigt Landbrug i meddelelse.

- Juridisk set er sagen klar, fordi reglerne om målrettede efterafgrøder burde have været miljøvurderet. Det er de ikke blevet. Landbrugsstyrelsen kom i juli 2020 med en kortfattet afgørelse, der blot konstaterede, at der ikke var grund til en miljøvurdering, fordi efterafgrøderne ikke havde væsentlig virkning på miljøet. Men de burde vide bedre, hvis de ellers ville tage konsekvensen af deres egne miljørapporter, lyder det fra chefjurist Nikolaj Schulz.

- Efterafgrødereglerne, som de er i dag, er direkte miljøskadelige. Når landmanden skal have efterafgrøder (efter høst), så kan han ikke samtidig have overvintrende afgrøder. Hvis man ser bare marker hen over vinteren og i foråret, ja så skyldes det statens forfejlede krav om målrettede efterafgrøder, for der er jo ikke plads til begge ting på samme mark, fortsætter Nikolaj Schulz.

- Det skaber miljøproblemet. Udvaskningen fra de bare marker i det tidlige forår er langt mere potent end udvaskningen i efteråret. Det er muligt, der samlet set kommer mindre kvælstof eller samme mængde kvælstof ud i vandmiljøet med efterafgrøder, men skaden bliver alligevel langt større, når kvælstofudvaskningen med reglerne flyttes til foråret.

Derfor mener man i foreningen, at reglerne om efterafgrøder først kan være gyldige, når der er foretaget en miljøvurdering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er Bæredygtigt Landbrugs vurdering, at der i denne sag som en selvfølge må være et krav om obligatorisk miljøvurdering. Den har ikke fundet sted. Derfor er retsakten ugyldig indtil myndighederne har foretaget en tilbundsgående miljøvurdering, der legitimerer kravet om efterafgrøder, lyder det i meddelelse, der afsluttes med, at Bæredygtigt Landbrug ser frem til dagen i landsretten.