Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Palmeolien handler i løbet af natten og morgentimerne med pæne plusser ovenpå nye eksporttal fra Malaysia. Landet, som er verdens næststørste producent af palmeolie kunne berette om en stigning i eksporten på fire procent, sammenlignet med samme periode i forrige måned. For en uge siden lød stigningen på 2,2% for november, og det er siden da gået stærkt for eksporten den seneste uge. Nyheden kommer efter en periode, hvor nyhedsstrømmen på palmeolie har været overvejende positiv og drevet priserne markant højere. Indonesien, verdens største producent af palmeolie, har været ude med en anbefaling til palmeolieproducerende lande om at øge den mængde af palmeolie, som kan tilsættes biodiesel. Anbefalingen kommer i kølvandet på den prispositive påvirkning manøvren har haft i Indonesien. Palmeolien stiger her til morgen med godt to procent, og handler nu på højeste niveau siden ultimo 2017. Fra bunden tilbage i juli 2019 er priserne efterhånden steget i omegnen af 40%. Den positive stemning breder sig også her i morgentimerne til sojaolien, som stiger med 1 % i den tidlige handel i Chicago.

NASS indikerede i går, at de amerikanske landmænd nu har høstet 91 % af sojabønnearealerne, mens tallet for majs halter efter med kun 76 %. AG Ressources forventer, at der stadigvæk vil være 3 millioner bushels i høstet majs på amerikanske marker i slutningen af ugen, og det våde vejr giver udfordringer med at komme helt i mål. Imens høsten skrider frem, så er der på den anden side også godt gang i såningen af de amerikanske vinterhvedearealer, som nu er relativt fremskreden. NASS estimerer, at 95% af arealerne er tilsået. Dog forventes et yderligere fald på 2% i ratingen på good/excellent, hvilket sender den endelige andel ned på 52%.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råolien falder yderligere tilbage i gårsdagens handel, og fortsætter lavere her til morgen. En kombination af høje lagertal fra API og de negative udmeldinger i relation til den verserende handelskrig har sendt priserne under pres.