Klokken er knapt passeret 13.30 inden de første lykønskninger tikker ind på Janusz Wojciechowski's telefon. Han ligner en glad og lettet mand, for koordinatorerne for de politiske grupper har enstemmigt besluttet, at de vil bakke op om, at polakken bliver EU's landbrugskommissær de næste fem år.

- Det var mit indtryk, at kommissærkandidaten var væsentligt bedre forberedt og svarede langt mere konkret på spørgsmålene end sidste uge. Han ved nu, at vi vil følge hans skridt i Kommissionen meget tæt, og vi er klar til at presse på for konkrete svar, siger Norbert Lins formand for Europa-Parlamentets landbrugsudvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da formanden bad parlamentarikerne om at give Janusz Wojciechowski en hånd efter høringen af sidste tirsdag, var der stille i salen. De var mindre end imponerede over kommissærkandidatens præstation. Denne gang lykkes det, at overbevise dem om, at han kan varetage en af EU's mest betydningsfulde poster.

Fremme produktion af protein

I sin åbningstale fortæller Wojciechowski på engelsk, at han vil gøre EU's landbrug mere konkurrencedygtigt, innovativt og grønt samt CAP'en mere effektivt og retfærdigt. Derefter skifter han til sit modersmål for at kunne give parlamentarikerne de detaljer, han sidste uge blev skarpt kritiseret for at udelade. Allerede nu hylder nogle hans beslutning ved at klappe.

Specielt den globale agenda og den grønne agenda er omdrejningspunktet for dagens høring. Den kommende kommissær bliver spurgt til, om han vil indføre straftold på amerikanske fødevarer i forbindelse med, at USA muligvis gør det samme.

- Det er ikke første gang i verdenshistorien, at landmændene er uskyldige ofre i konflikter, som burde være undgået. EU bør desuden fremme sin egen produktion af protein, siger Wojciechowski som et modsvar til, at EU vil importere mere amerikansk soja for at undgå en decideret transatlantisk handelskrig.

- Jeg har dog tillid til, at vi finder en løsning. Hvis ikke, bliver vi nødt til at estimere konsekvenserne for det europæiske landbrug, så vi kan opsætte systemer til at hjælpe landmændene, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil udvikle økologisk landbrug

En af kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens prioriteter er den såkaldte grønne aftale, der vil påvirke EU's landbrug, eftersom det er ambitionen at gøre til EU til verdens første CO2-neutrale kontinent.

- Jeg vil støtte økologisk landbrug, der muligvis kan bidrage til beskyttelsen af det naturlige miljø, og jeg vil præsentere en handlingsplan for at udvikle økologisk landbrug, annoncerede Wojciechowski, men tilføjede, at en omlægning bør ske frivilligt.

For den kommende kommissær er det vigtigt, at der er plads til alle typer landbrug, både de store, som står garanter for fødevaresikkerheden og de mindre, der spiller en central rolle i at beskytte EU's natur lokalt. Han mener godt, at økologiske og konventionelle landbrug kan eksistere side om side.

- Jeg vil gerne have, at budgettet til landbrug er så stort som muligt, men jeg skal være realistisk, siger Wojciechowski.

Netop intentionen om at fremme økologi og dyrevelfærd, er argumenterne, der fik overbevist skeptikerne om at støtte Janusz Wojciechowski i at blive EU-kommissær for landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har brug for handling, hvis den fælles landbrugspolitik skal have succes fremover. Jeg ønsker ham held og lykke for hans nye opgave, siger Norbert Lins.