Abonnementsartikel

Fødevareminister Mogens Jensen klippede natten til onsdag dansk tid snoren til Danish Crowns første fabrik i Kina, som skal gøre grisekød fra Danish Crown til en mærkevare i Kina.

Efter kinesisk tradition var der både trommeshow og løvedans for de 250 inviterede gæster til den officielle åbning af Danish Crowns nye fabrik i Pinghu udenfor Shanghai, skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

- Fabrikken er hjørnestenen i den satsning, der skal gøre Danish Crown til et veletableret brand i Kina i løbet af de næste fem år. Vores målsætning er, at kød fra Danish Crown skal være det produkt i køledisken som de kinesiske forbrugere er villige til at betale lidt ekstra for, fordi de ved, at både smagen og fødevaresikkerheden er helt i top, sagde Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown, i forbindelse med åbningen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown har de sidste 20 år haft en stor og succesfuld eksport af frosset grisekød til Kina. Hidtil har kunderne i stort omfang været kinesiske distributører og den kinesiske forædlingsindustri, men forbrugsmønsteret i Kina er i hastig forandring. En stor del af handlen er på få år flyttet fra de traditionelle "wet-markets", til supermarkeder og ikke mindst e-handel.

- Den nye fabrik gør os i stand til at levere både ferske og forarbejdede produkter baseret på danske råvarer til forbrugerne i og omkring Shanghai. Det kan umiddelbart lyde voldsomt at bygge en fabrik for at forsyne bare en enkelt by, men alene i Shanghai bor der over 24 millioner mennesker, og i en radius af 200 kilometer fra fabrikken bor der over 80 millioner mennesker. Det svarer til hele Tysklands befolkning, fortæller Niels Knudsen, der er direktør for Danish Crowns aktiviteter i Kina.

Fabrikken ligger under 100 kilometer fra centrum af Shanghai. Den er på 17.000 kvadratmeter og bygget til årligt at kunne producere op til 14.000 tons ferske og forædlede produkter.

Efterspørgsel på grisekød i Kina er lige nu massiv. Landets egen produktion er styrtdykket på grund af et voldsomt udbrud af afrikansk svinepest, så selv om det er på en kedelig baggrund, står Danish Crown med en enestående mulighed for at etablere sig i de kinesiske forbrugeres bevidsthed, skriver Danish Crown i pressemeddelelsen.

- Der ligger en kæmpe opgave i at positionere Danish Crown som premium brand i Kina. Det er dog helt afgørende, at det lykkes, for med det omkostningsniveau vi har i Danmark, så skal vi forstå at sælge vores produkter til en bedre pris end vores europæiske konkurrenter, ellers kan vi ikke på sigt levere en konkurrencedygtig afregning til vores ejere - de danske landmænd, siger Jais Valeur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown har sikret sig en stærk partner i Alibaba koncernen, der både har online salg og fysiske butikker. Alibaba sikrede sig i november 2018 retten til at købe alt det Danish Crown producerer på den nye fabrik i en femårig periode.

- Kontrakten med Alibaba er dog ikke en garanti for succes på lang sigt, så lige nu arbejder vi tæt sammen med Win-Chain, der er vores brohoved ind til Alibaba, for at bane vejen for dansk grisekød. Det kræver målrettet markedsføring, leveringssikkerhed og en konstant høj kvalitet for at forbrugerne vælger et produkt fra Danish Crown hver gang, de vil købe grisekød, siger Jais Valeur.

Såfremt det lykkes at etablere Danish Crown som et premium brand i Kina, er det Danish Crowns plan at bygge lignende fabrikker ved andre kinesiske storbyer indenfor en kortere årrække.