Tørkepakken afsatte 10 millioner kroner til erhvervsrettet jordfordeling i 2019. Det vil sige jordfordeling, der kommer landmanden til gode, fordi han får mulighed for at samle sine marker tættere på bedriften, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Gratis jordfordeling er et godt tilbud til de mange landmænd, der har marker, der ligger lidt for spredt. Og samtidig giver det gode sidegevinster både for den lokale trafik og for klimaet, fordi mejetærskere, gyllespredere og andre landbrugsmaskiner kommer til at køre mindre rundt på landevejen end før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nu, landmændene skal gå sammen i lokalområdet og sammen udarbejde nogle gode ansøgninger om jordfordeling, der bådegiver færre maskiner på vejene og bedre driftsøkonomi for landmændene, siger Palle Graversgaard, konstitueret vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.

Et stort ønske

Gratis jordfordeling har været efterspurgt længe af landbrugserhvervet, der er interesseret i den effektivitet, de kan hente ved at bruge tiden på marken i stedet for på landevejen.

Og selv uden tilbuddet om gratis jordfordeling, kan gevinsterne være så store, at det giver mening at gå ind i en jordfordeling. Det er den sønderjyske landmand Thorben Hansen et levende eksempel på.

For fire år siden tog Thorben Hansen sammen med tre andre lokale landmænd initiativ til en privat jordfordeling i Ballum marsken, som de selv finansierede.

- Vi kunne ret hurtigt se, at det kunne give nogle fordele for alle, og det var det værd, helt sikkert. Man kan mærke en tydelig forskel på tidsforbruget pr. hektar. Det er lige meget, om du sår eller høster ? jo større blokke, du har, jo lettere er det. Også selvom vi stadig har grøfterne her i marsken, gør det en kæmpe forskel, at de nu ligger samme sted, siger Thorben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet blev lokalt kendt, og efterhånden kom deltagerantallet op på 15 landmænd, der kunne se en fordel i en jordfordeling. I alt skiftede 186 hektar hænder, og det endte med at koste deltagerne cirka 2.500 kr. pr. hektar.

Først til mølle

Fakta om ordningen for erhvervsrettet jordfordeling:

Landmændene kan få dækket udgifter på op til 3.500 kroner pr. omfordelt hektar.

Landmændene skal gå sammen i en forening med mindst fem lodsejere og sende en samlet ansøgning, der skitserer, hvordan en jordfordeling blandt medlemmerne kan se ud.

Private landinspektørfirmaer kan hjælpe med at gennemføre erhvervsrettet jordfordeling

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ansøgningsrunden åbner den 1. september og løber frem til 15. november.

Der er afsat 10 millioner kroner i 2019 gennem Tørkepakken. Tilskud bliver tildelt efter først til mølle princippet.