De slovakiske veterinærmyndigheder har den 25. juli 2019 meddelt EU kommissionen, om det første fund af afrikansk svinepest (ASF) i tamsvin i landet. Udbruddet er konstateret i en baggårdsbesætning i byen Strázne i regionen Trebisov i den østlige del af Slovakiet tæt ved grænsen til Ungarn, hvor sygdommen er til stede hos vildsvin.

Besætningen bestod af fire dyr, hvoraf en gris viste symptomer og blev diagnosticeret med ASF. Alle fire dyr er efterfølgende blevet aflivet og destrueret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lav risiko for smitte til Danmark

Med henblik på, at vurdere risikoen for at have indført smitte fra Slovakiet til Danmark, ved direkte indførsler af levende svin eller avlsmateriale, er der udført søgning i TRACES. Der er undersøgt indførsler og udførsler i perioden 1. april 2019 til 25. juli 2019.

Der har i perioden ikke været indførsler fra Slovakiet til Danmark af hverken levende svin eller avlsmateriale.

Fødevarestyrelsen vurderer på den baggrund, at den samlede risiko for smitte med afrikansk svinepest til danske svinebesætninger, er fortsat meget lav.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Slovakiet og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen.