Abonnementsartikel

Ifølge LandboSyd har landmændene fået problemer med at pumpe vand op.

Sådan lyder kritikken fra LandboSyd i Aabenraa, der anbefaler kommunen at rydde op i registreringen af boringer til markvanding. Det skriver rådgivningsvirksomheden i en pressemeddelelse.

- Det er åbenlyst, at mange boringer er sløjfet. Det ved vi som landmænd, der færdes herude. Aabenraa Kommune har 700 markvandingstilladelser, som er udløbet, men har kun fået 350 ansøgninger om forlængelser. Så der vandes langt mindre end kommunen tror, siger formand for LandboSyd, Mogens Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når kommunen skal give tilladelse til markvanding eller forlænger eksisterende tilladelser, beregner kommunen om der er vand nok i området, og hvilken indflydelse vanding har på naturen. Men LandboSyd mener, at når kommunen som udgangspunkt har indskrevet alle boringer til at være i brug, er loftet for, hvor meget vand, der må pumpes op nu nået i visse områder.

Claus Fink Jørgensen, bestyrelsesmedlem i LandboSyd, undrer sig over, at kommunen ikke får afklaring på området. Landmænd har lovbefalet pligt til at indberette, hvor meget vand de bruger til markvanding. Men når det gælder en lang række boringer, er der ikke indberettet noget forbrug overhovedet de sidste ti år.

-Vi har brug for, at vi kan få forholdsvis hurtigt svar på vores ansøgninger, og vi har brug for at få tildelt vand i for eksempel 15 år frem i tiden, da der jo skal investeres i vandingsanlæg. Vi har også brug for afgørelser af hensyn til EU-støtten. Hvis der kommer kontrol, skal tilladelserne være i orden, siger Claus Fink Jørgensen.

Pressemeddelelsen fra LandboSyd inkluderer ingen kommentar fra Aabenraa Kommune.