Kartofler ligger helt i top i forhold til hvor mange gram fødevarer, man får for klimaaftrykket. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget den grønne tænketank, Concito, hvor der bliver analyseret på sammenhængen mellem klimarigtig og ernæringsrigtig mad, skriver Danske Kartofler i deres maj-udgave 2019.

I undersøgelsen bliver det bekræftet, at plantebaserede fødevarer generelt er mindre klimabelastende end animalske, og faktisk er kartoflen den fødevare i undersøgelsen, der har det allerlaveste klimaaftryk per kilo fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spis klimavenligt

Landbrug og Fødevarer ser kartoflen som en oplagt afgrøde at arbejde med for at nå målet om et klimaneutralt dansk fødevareerhverv i 2050, som organisationen sigter mod. Det fortæller Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør for Landbrug og Fødevarer til Danske Kartofler.

- Det er helt klart interessant, at kartoflen ligger så godt, når det handler om klimabelastning, og det kan forhåbentlig være med til at skabe ny interesse for, hvordan den kan bruges i husholdningen. Danmark er jo et land, hvor kartoflen traditionelt fylder meget i menuen, og vi har rigtigt mange dygtige avlere, men de seneste årtier har den desværre fået et ufortjent dårligt ry i forhold til ernæring og er gledet lidt i baggrunden, siger Anne Lawaetz Arhnung.

Formand for Danske Kartofler, Carl Heiselberg glæder sig over det lave klimaaftryk.

- Jeg kan kun opfordre til at sætte kartofler på middagsbordet, hvis man gerne vil spise klimavenligt. Landbrug og Fødevarer har sat et godt og ambitiøst mål i deres nye klimaudspil, og i kartoffelbranchen er vi naturligvis klar til fortsat at levere klimavenlige fødevarer og arbejde for at nå målet sammen med resten af fødevareerhvervet, siger Carl Heiselberg, Danske Kartofler.