Abonnementsartikel

Efter en rapport fra Aarhus Universitet har slået fast, at forskere i årevis har undervurderet mængden af kvælstof i vandmiljøet, vil Danmarks Naturfredningsforening nu have genåbnet landbrugspakken.

Der har i årevis været anvendt en forkert metode til at opgøre mængden af kvælstof i de danske åer, søer og havmiljøet. Det slår Århus Universitet fast i to nye rapporter.

Fejlen betyder, at man i hvert fald siden 2010 har undervurderet mængden af kvælstof i de danske farvande med i gennemsnit 13 procent. For vandløb hvor kvælstof udledningen fra blandt andet landbruget bliver målt har udledningen været undervurderet med cirka 7 procent. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisshop-Larsen er rystet over fejlen:

- Det ryster én, at der gentagne gange kommer oplysninger, der viser, at landbrugspakken hviler på et alt for usikkert grundlag. Og at kvælstofkoncentrationerne var undervurderede, siger hun.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Genåbning af landbrugspakken

Fejlen er sket på de miljølaboratorier, der laver prøverne for miljøstyrelsen. Her tog man tilbage i 2010 en ny og mere usikker analysemetode i brug, uden at oplyse om det.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen siger i en skriftlig udtalelse til Altinget, at man nu vil se på resultaterne og vurdere behovet for yderligere analyser. Ella Maria Bisschop-Larsen understreger, at det er vigtigt, at sagen ikke bliver trukket i langdrag.

- Vi har de senere år set nogle markant iltsvind i de danske fjorde, og livet i vandet gisper i bogstaveligste forstand efter vejret. Visse parter vil kunne se en interesse i at trække sagen i langdrag, men der er simpelthen brug for handling nu. Vi mener, at de to rapporter fra Århus Universitet er fyldestgørende grundlag for at gribe ind i landbrugspakken fra 2016, der jo tillod landmændene at bruge ekstra gødning, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.