Med cirka 50 traktorer i maskinhuset hos Bejstrup Maskinstation, så er det vigtigt at have fokus på, hvor de laveste maskinomkostninger kan hentes hjem. Én af hjørnestenene er ifølge maskinstationen at have faste piloter på hver traktor, og ikke spænde for store traktorer foran maskinerne:

- Det gælder om kun at bruge en traktor på 400 hestekræfter dér, hvor det giver mening, da en traktor i den størrelse er væsentligt dyrere at holde kørende, end en traktor med knap 300 hestekræfter, fortæller Kim Kold Kristiansen, som ejer Bejstrup Maskinstation sammen med faderen, Per Kold Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har kun haft nogle meget små reparationer på nogle af de røde-traktorer.

- Kim Kold Kristiansen, medindehaver af Bejstrup Maskinstation.

På maskinstationen er de fleste traktorer derfor i størrelsen fra 200 til 300 hestekræfter, som klarer langt de fleste opgaver, selv med gyllevogne op til 25 ton.

- Gyllevogne over 25 ton, samt gyllevogne med SyreN-anlæg og fronttanke kræver dog en vis størrelse traktor, og derfor bruger vi de store traktorer på over 300 hestekræfter her, ligesom kærreplove samt de helt store 60 kubikmeter frakørselsvogne og såmaskinerne klares af de store traktorer.

- Dog kan det også være en fordel i våde efterår at bruge de store traktorer til frakørsel af majs, påpeger den nordjyske maskinstationsejer.

Faste piloter

Knap halvdelen af traktorer på maskinstation er røde med grå fælge, og med Massey Ferguson-logo på motorhjelmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har kørt med Massey Ferguson-traktorer siden foråret 2013, og erfaringerne er gode. Vi har valgt at holde os til primært to modeller, som er den største model i mellemklasse-serien 7700, samt den største model i topserien 8700-serien, fortæller Kim Kold Kristiansen.

- Topmodellen i 7700-serien er 7726, som maksimalt yder 280 hestekræfter, og det er derfor en god mellemklasse-traktor som kan udføre en lang række opgaver lige fra rivning af græs til gyllekørsel med en 25 ton gyllevogn.

- Massey Ferguson 7726 kører fint afsted med en 25 ton gyllevogn både med nedfælder og slangebom, hvor vi naturligvis ikke udsætter den for de største bakker eller blødeste marker.

- Da vi for så vidt muligt sørger for at have faste chauffører på de enkelte traktorer, er det derfor en fordel, at samme traktor kan udføre flere forskellige opgaver. Vi kan tydeligt se forskel på omkostningerne, når en traktor betjenes af flere forskellige chauffør, eller om det er samme chauffør igennem sæsonen.

- Når chaufførerne får en ejerfornemmelse over traktoren, så behandles den langt bedre og dermed med lavere vedligeholdelses omkostninger til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog kunne Kim Kold Kristiansen godt bruge en 300 hestekræfter stærkt mellemklasse-traktor:

- Hvis vi kunne få en Massey Ferguson 7700-serie med 300 hestekræfter står det bestemt meget højt på ønskelisten, da vi på den måde kan bruge mellmeklasse-traktoren til langt flere opgaver. At købte en 8700-serie med blot 300 hestekræfter vil ikke give mening, da den vil være for dyr holdt op mod topmodellen i serien, samt størrelsen på traktoren til mindre opgaver pludselig bliver for stor.

Fire cylindre overrasker

For halvandet år siden købte man topmodellen i Massey Ferguson 6600-serie, som yder 160 hestekræfter fra blot fire cylindre.

- Traktoren kører med sprøjte, men den har i den grad overrasket positiv, da den faktisk også har kørt med en fem furet vendeplov, fortæller Kim Kold Kristiansen, som blandt andet fremhæver brændstofforbruget.

- Sammenlignet med en seks cylindret traktor bruger den langt mindre brændstof, og den er ofte lige så godt over opgaven som en 160 hestes sekscylindret traktor - også er den mere snild at komme rundt med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Servicering fra eget værksted

At man på Bejstrup Maskinstation har fået en forkærlighed overfor de røde Massey Ferguson-traktorer er lidt af et tilfælde.

- Det begyndte i efteråret 2012, hvor vi fik nogle demo-traktorer på prøve af andre farver, end dem vi har kørt med i mange år.

- Én de nye farver var to Massey Ferguson-traktorer i form af en 8690 med 380 hestekræfter og en 7624 med 240 hestekræfter. Vi kørte med dem i majssæsonen, og de overraskede meget positivt med høj førerkomfort og et lavt brændstofforbrug, som lå otte til ti procent under det vi var vant til, fortæller den nordjyske maskinstationsejer og bemærker, at da maskinstationen bruger tæt på tre millioner liter diesel om året, er brændstofforbruget bestemt en faktor, som ikke er ligemeget.

- Et andet agrument for at vi prøvede at satste på Massey Ferguson var, at vi på vores 11 mands store værksted kunne få muligheden for selv at klare serviceringen og vedligeholdelse af traktorerne, hvilket betyder, at vi i dag er Agco-servicepartner, og vores montører kommer på kursus i de sidste nye Massey Ferguson-modeller på lige fod med de autoriserede Massey Ferguson-forhandlere, fortæller Kim Kold Kristiansen, som også bemærker vigtigheden af et værksted med nye maskiner:

- Vi kan bedre holde på den kvalificerede arbejdskraft på værkstedet, når montørerne får lov til at komme ud og prøve kræfter med helt nye maskiner, og det er meget vigtigt, at vi kan holde på de dygtige mekanikere, da vi er meget afhængig af dem i sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sæsonen har man altid to mand på vagt døgnet rundt, så man er klar til hurtig assistance, når uheldet er ude.

- Opgaverne er mangeartede på eget værksted, da vi har rigtig mange maskiner selv, og ofte kan vi ikke selv nå det hele, så vi har sommetider Hjallerup Maskinforretning til at hjælpe med servicering af eksempelvis Massey Ferguson-traktorerne.

Hjallerup Maskinforretning skal til høsten 2017 leverer den første røde mejetærsker til Bejstrup Maskinstation.

- Vi har lavet en aftale om operationel leasing på maskinen, da vi dels gerne vil prøve en rød mejetærsker, og dels godt kunne tænke os at undersøge, om det overhovedet kan gå at lave service på egne maskiner - måske kan maskinforretningen gøre det billigere end os, trods vores størrelse, påpeger Kim Kold Kristiansen.

Ingen strategi

Den første Massey Ferguson-traktor fra 2013 har netop rundet 9.000 timer, og man overvejer derfor nu, hvordan maskinstrategien skal være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har faktisk ikke en decideret udskiftningsstrategi på traktorerne, da flere traktorer har flere forskellige køre-mønstre. Nogle kører 2.500 timer om året, og her er det vigtigt at driftsikkerheden er i top, mens andre bruges sjældent foran eksempelvis en entreprenørvogn, eller står fast foran en gyllerører eller gyllepumpe.

- Den Massey Ferguson 8690, som netop har rundet 9.000 timer har udelukkende kørt gylle med en Samson PG 25 og SyreN-anlæg samt en smule frakørsel af majs, og traktoren har kørt uden problemer. Vi har skiftet et par pakdåser i forakslen, og ellers har der kun været småting på traktoren. Derfor overvejer vi at lade traktoren fortsætte til 10.000 timer, og derefter vurdere, om den skal udskiftes eller måske fortsætte.

Kim Kold Kristiansen fortæller, at man generelt har haft gode oplevelser med de røde traktorer.

- Vi har kun haft nogle meget små reparationer på nogle af de røde traktorer, og kun to traktorer ud af de i alt 27 har fået monteret en ny gearkasser, og den ene var ikke ret gammel, så det er meget positivt, da vi er overbeviste om, at der er tale om meget driftsikre traktorer.

Han påpeger dog også, at brugtmarkedet for traktorer er ved at være mættet, og man skal vænne sig til at køre flere timer med traktorerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en fordel i at have så mange traktorer kørende, da det nærmest er et stort supermarked af traktorer med forskellige timetal, og derfor sælger vi også sommetider en traktor, hvis der kommer en kunde til netop den størrelse med det antal timer der ønskes. Det betyder også, at vi ofte har et par traktorer mere end nødvendigt, og det giver også en tryghed, hvis nu uheldet er ude og en traktor skal på værksted.