Da Per Kold Kristiansen startede Bejstrup Maskinstation i 1972 sammen med onklen Egon Kold, havde han næppe regnet med, at virksomheden efter 40 år havde over 100 ansatte.

- Vi startede med en Volvo 650 og en slagleklipper til skårlægning af især hø, fortæller Per Kold Kristiansen, som den dag i dag stadig er indehaver af forretningen, mens næste generation allerede er kørt i stilling og klar til overtagelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter uddannelse som landbrugsmaskinmekaniker kom jeg hjem i forretningen i 2001 og har været her siden, fortæller Kim Kold Kristiansen, som er sønnen og næste generation på Bejstrup Maskinstation.

Efter knap 15 års samarbejde mellem Per og Egon Kold, overtog Per maskinstationen og begyndte i midt 80'erne at udvide med aktiviteter som finsnitning og bigballepresning.

- Det betød, at forretningen voksede, og i de efterfølgende år udvidede lidt efter lidt. I dag har vi opkøbt syv maskinstationer og dækker et område i en radius af 45 til 50 kilometer fra hovedsædet i Bejstrup i det nordvestjyske.

I dag er der tre afdelinger foruden hovedsædet i Bejstrup. Afdelingerne ligger nær byerne Farstrup, Overlade og Halvrimmen i Himmerland og i Vendsyssel. I alt er der 65 mand i landbrugsafdelingen, som er fordelt mellem de tre afdelinger. Afdelingerne ligger geografisk godt placeret med cirka 20 kilometers afstand fra Bejstrup.

Fleksibel kapacitet

Fleksibel kapacitet dækker ret godt over Bejstrup Maskinstation, da man med de fire afdelinger har medarbejdere, som møder ind i de enkelte afdelinger hver dag og ligeledes har maskiner, som er knyttet til de forskellige afdelinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der eksempelvis opstår et kapacitetsproblem i den ene afdeling, så kan vi hurtigt omstrukture og flytte eksempelvis et snitterhold mere fra Bejstrup til Overlade for at hjælpe dér i nogle dage og på den måde udnytte kapaciteten meget mere fleksibelt, fortæller Per Kold Kristiansen.

Han understreger også, at det giver en stor sikkerhed for kunderne eksempelvis i situationer, hvor en finsnitter bryder sammen, så vil opgaven kunne afsluttes alligevel med hjælp fra en anden finsnitter. I alt råder maskinstationen over syv finsnittere.

Al planlægning fra Bejstrup

Efter mere end 40 år i branchen, så sidder Per Kold Kristiansen stadig med telefonen hver eneste dag:

- Jeg sørger for al planlægningen i landbrugsafdelingen fra kontoret i Bejstrup - men det betyder dog også, at jeg sjældent kommer ud fra kontoret i sæsonen, fortæller han med et smil.

Sønnen Kim søger for de mere praktiske ting i løbet af hverdagen, og begge er enige om, at det er lettest at én mand har det store overblik:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom der er 65 mand at holde styr på i landbrugsafdelingen, så er det faktisk det letteste, at én mand har styr på det overordnet, også må jeg få hjælp til de mere praktiske ting i hverdagen, fortæller Per Kold Kristiansen.

På hans kontor er en stor tavle hængt op, som er med til at give overblikket:

- Her har jeg arbejdsopgaverne delt op efter sæsonen, og under hver arbejdsopgave, hænger jeg de kunder op, som skal have udført arbejdet. På den måde giver det lynhurtigt et overblik over hverdagen.

Desuden er de fleste af traktorerne hos Bejstrup udstyret med maskinovervågning, og det giver Per mulighed for at holde øje med maskinerne i Google-maps på computeren.

- Alle maskiner i entreprenørafdelingen har vi også overvågning på, og det er en stor hjælp. Eksempelvis har vi lige sat en teleskoplæsser til Aalestrup, hvor den skal læsse flis. Nu kan vi holde øje med at den ikke pludselig bliver stjålet, og desuden giver det også et overblik, hvis vi først skal bruge den om fem dage igen, så glemmer vi ikke, hvor den står, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Per Kold Kristiansen fortæller desuden, at man forventer, at der ved udgangen af 2015 er maskinovervågning på samtlige maskiner.

- Så har vi pludselig meget bedre styr på alle maskiner, og jeg behøver ikke ringe til de forskellige chauffører, og høre hvor langt de er i arbejdet - det kan jeg se på computeren.

Eget stort værksted

Foruden landbrugsarbejde har Bejstrup også afdelinger med vognmandsforretning, anlægsgartner, entreprenørarbejde samt værksted.

- Der er cirka 15 mand i gang i entreprenørafdelingen hele året og yderligere 15 fra landbrugsafdelingen om vinteren, og det giver os et ret godt flow i arbejdet, at vi kan flytte rundt med folkene på den måde, påpeger Per Kold Kristiansen.

I vognmandsafdelingen er der 17 ansatte, og anlægsgartnerne optager 10 ansatte året rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På vores værksted er der 10 ansatte samt tre lagermedarbejdere. Vi foretager cirka 95 procent af alle reparationer og vedligehold på eget værksted, fortæller Per Kold Kristiansen.

Det betyder også, at Bejstrup er Agco Service partner og har på den måde computere og stik med adgang til maskinstations mange Massey Ferguson-traktorer. Maskinstationens mekanikere er på kursus i Massey Ferguson traktorer på lige fod med de øvrige Massey Ferguson-mekanikere i resten af landet.

Cirka 25 procent af arbejdet på værkstedet udfører Bejstrup for kunder uden for huset:

- Det er stort set alle opgaver fra lapning af dæk, svejsning på maskiner, service og vedligehold på maskiner, og vi klarer eksempelvis også mindre reparationer på biler og lignende.

Det betyder også, at værkstedet hele tiden har lærlinge igennem og på nuværende tidspunkt er der tre landbrugsmaskinmekanikerlærlinge på værkstedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værkstedet råder over fire servicebiler og kan derfor foretage rigtig mange opgaver i marken.

- Det betyder også, at vi kan holde maskinstationen i gang i hele sæsonen, døgnet rundt, og det er igen en stor sikkerhed for vores kunder, fremhæver Per Kold Kristiansen.

Han fortæller også, at der om vinteren laves service på alle maskiner på maskinstationen.

- Her hjælper den faste chauffør ofte til, og på den måde kommer han også bedre til at lære maskinen at kende og kan sørge for bedre at vedligeholde den igennem sæsonen.

Eget landbrug

Foruden de 125 hektar, som Per og Kim Kold Kristiansen råder over, så sørger maskinstationen også for levering af grovfoder til mælkeproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi leverer et sted mellem fire og fem millioner foderenheder til mælkeproducenter, og aftalerne går ofte ud på, at vi står for al dyrkningen og skal levere foderenhederne i landmandens siloer.

- Det betyder blandt andet, at vi ofte sammensætter markplanerne således, at der dyrkes majs til flere bedrifter ét sted og slæt græs et andet sted.

Det holder også gang i vognmandsforretningen, som sørger for at transportere grovfoderet til de enkelte mælkeproducenter, de steder det er nødvendigt.

- Det er en tendens, som har udviklet sig meget de sidste to til tre år, og det giver en tryghed over for mælkeproducenterne, at de er garanteret de antal foderenheder, som de behøver, og prisen er meget skrap, når vi kan styre det hele, fremhæver Per Kold Kristiansen.

Det kan godt give en del landevejstransport at drive så stor en maskinstation, men Bejstrup sørger hele tiden for at holde det på et absolut minimum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men eftersom de danske bedrifter bliver større og større, så bliver afstanden større og større, og det er vigtigt, at vi som maskinstation sørger for at følge med. Vi har en stor fleksibilitet i vores lastbiler, som benyttes til transport af grovfoder, korn og gylle, og det er også med til at reducere omkostninger til vejtransport, fremhæver Per Kold Kristiansen.

For at følge med til at være mere og mere effektiv, så har maskinstationen blandt andet købt en 24 rækket majssåmaskine til sæson 2015:

- 24 rækker svarende til 18 meter bred maskine er købt for at tilgodese et fast system på 12 rækker i majsen. Renser og majsskæreborde på finsnittere bliver fra sæson 2015 på 12 rækker, og for at øge kapaciteten yderligere på såarbejdet, så passer en 24 rækket majssåmaskine godt ind, påpeger Kim Kold Kristiansen.

Han understreger samtidigt også, at netop med majssåmaskinen er der et fornuftigt potentiale for en effektiv kapacitetsforøgelse:

- Det er hverken en kæmpe gyllevogn eller en anden meget tung maskine, som udsætter jorden for meget høje belastninger, og derfor ser vi det som et godt område at udnytte muligheden for at få en større kapacitet og få én mand til at nå mere i døgnet.

- Naturligvis skal vi ikke sende majssåmaskinen hen på de mindste marker, men vi kan godt udnytte den store arbejdsbredde flere steder, vurderer Kim Kold Kristiansen.

Han påpeger desuden GPS-aflukning på enkelt række-niveau, så kørsel i kiler og lignende ikke bliver et stort problem med tab af mange majsfrø tilfølge.

- I år har vi kørt med GPS-aflukning på vores Kverneland majssåmaskiner, og det er vi rigtig godt tilfredse med - det er en stor fornøjelse for den efterfølgende rensning i kiler og lignende, hvor der ikke står majsplanter og overlapper hinanden i forager og lignende, fortæller Kim Kold Kristiansen.

Bejstrup Maskinstation i tal

65 ansatte i landbrugsafdelingen.  

17 ansatte i vognmandsafdelingen.

10 ansatte i anlægsgartnerafdelingen.

15 ansatte på entreprenørafdelingen.

10 ansatte i Værkstedet.

Landbrugsmaskiner (oversigt)

45 - 50 traktorer, New Holland, Massey Ferguson og Claas.

17 gyllevogne fra Samson og AP.

17 pressere fra New Holland og Massey Ferguson.

5 skårlægger fra Krone og Kverneland.

6 rivere fra Krone.

7 finsnittere fra  Krone og New Holland

2 snittervogne fra Suitemaker.

15 frakørselsvogne fra Joskin og TIM

5 plove fra Kverneland.

4 kornsåmaskiner fra Horsch.

5 majssåmaskiner fra Kverneland og Horsch.

4 sprøjter fra Danfoil, Kyndestofte, Amazone.

7 mejetærsker fra New Holland.