Det står skidt til med sikkerheden hos landets forhandlere og importører af sprøjtemidler. Netop offentliggjorte tal fra kemikalieinspektionen viser, at næsten hver anden besøgte virksomhed i 2016 brød reglerne for opbevaring og salg. 42 ud af 93 besøgte virksomheder brød reglerne, da inspektionen var på besøg.

I 2015 var det 42 ud af 88 forhandlere, og dengang lovede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at man ville styrke kontrollen, men det har tilsyneladende ikke hjulpet. Regeringen må stramme op, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man lovede at stramme op, men det har tilsyneladende ikke hjulpet noget som helst. Og nu ser vi desværre helt modsat, at regeringen med den nye pesticidstrategi i stedet forhandler om at ville lempe reglerne for godkendelse af sprøjtegifte. Det er skidt nyt for natur og grundvand, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Beskyt vandboringer mod sprøjtegift

Regeringen har med den nye pesticidstrategi planer om at forhøje grænseværdien for visse nedbrydningsprodukter efter sprøjtemidler. Hvis forslaget vedtages, betyder det at nogle sprøjtemidler, der i dag er ulovlige i Danmark, fremover vil blive lovlige for landbruget at anvende.

- Man gambler med det danske grundvand, når man lader snævre erhvervsinteresser bestemme over, hvor meget gift vi må hælde i grundvandet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun anbefaler, at man i stedet for at lempe reglerne bør beskytter de områder, hvor der indvindes drikkevand. Dette er også en også en del af de igangværende forhandlinger om en nye sprøjtemiddelstrategi for Danmark.

Man har i dag udpeget beskyttelseszoner omkring vandboringer (obligatoriske boringsnære beskyttelsesområder), men zonerne fungerer ikke i praksis, og her mener Danmarks Naturfredningsforening, at der bør indføres forbud mod at sprøjte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politikerne må beskytte grundvand

- Det giver jo ingen mening at udpege en beskyttelseszone, hvis ikke grundvandet i zonen er beskyttet. Derfor bør der indføres et sprøjteforbud. Det er lille areal for landbruget, der til gengæld forsyner danskerne med rent, klart og sundt drikkevand. Det må der kunne findes en politisk løsning på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

I kemikalieinspektionens nye undersøgelse havde 30 af forhandlerne sprøjtemidler på hylderne, som ikke mere må sælges, fordi godkendelsen er ændret eller udløbet. Fem virksomheder blev meldt til politiet.

Danmarks Naturfredningsforening lavede i 2015 en egen undersøgelse af salg af sprøjtemidler i byggemarkeder, der viste, at flere udnyttede et smuthul i loven til at sælge sprøjtemidler over nettet uden personlig rådgivning, som det ellers er påkrævet i loven.