Hvert år koster det europæiske kemivirksomheder et indtægtstab på 1,3 milliarder euro, knap 10 milliarder kroner, at kriminelle fremstiller og sælger kopipesticider. Det viser en ny rapport fra EU's kontor for intellektuelle rettigheder (EUIPO).

Rapporten fortæller samtidig, at de falske pesticider betyder direkte tab af 2.600 job og op til 11.600 job, hvis man tager følgevirkninger med. Det skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man også tager virkninger på følgeindustri og omkostninger for myndigheder samt tabte skatteindtægter med, løber tabet for EU ifølge rapporten op i svimlende godt 20 milliarder kroner,

Lars Holm Nielsen, chefkonsulent DI

- Når man også tager virkninger på følgeindustri og omkostninger for myndigheder samt tabte skatteindtægter med, løber tabet for EU ifølge rapporten op i svimlende godt 20 milliarder kroner. Det er beløb, der i ekstrem grad kalder på en koordineret europæisk indsats, siger chefkonsulent Lars Holm Nielsen, DI.

Skal bekæmpes med alle midler

I Danmarks Naturfredningsforening kender seniorrådgiver Walter Brüsch ikke umiddelbart til tilfælde fra Danmark, hvor de falske pesticider har givet anledning til miljømæssige konsekvenser. Alligevel mener han, der skal sættes ind mod falsknerierne.

- Vi skal for enhver pris bekæmpe kemi, der kan skade natur og mennesker, og det er stærkt bekymrende, at kriminelle fremstiller substanser, der kan være meget skadende. Det bør myndighederne sætte alt ind på at bekæmpe, siger Walter Brüsch.

Mange mindre virksomheder rammes

Ifølge rapporten er er det især kemivirksomheder i Frankrig og Tyskland, der får tab af de ulovlige pesticider, mens danske virksomheder er blandt dem, der rammes mindst af kopisterne. Til gengæld udgør mindre virksomheder - måske lidt overraskende - hovedparten af dem, det går ud over. 400 af EU's 600 pesticidvirksomheder har færre end ti ansatte, og deres omsætning udgør 38 procent af branchens samlede omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mindre virksomheder har meget svært ved at gardere sig effektivt mod kopivarerne. Der arbejdes fra flere sider ihærdigt på at skabe løsninger, der sikrer virksomhederne mod piratkopisterne, men det er ofte dyrt og vanskeligt arbejde, da der ofte er tale om meget professionelle piratkopister, der kun alt for godt ved, at myndighedernes opmærksomhed på denne type kriminalitet er langt fra tilstrækkelig, siger Lars Holm Nielsen.

Han påpeger samtidig, at kopipesticiderne kun er en lille del af problemet med piratkopier.

- I Danmark kan vi glæde os over, at vi ikke er så hårdt ramt på lige dette område, men de kriminelle kopister breder sig til stort set til alle brancher, hvor danske virksomheder i høj grad bliver ramt. Det understreger behovet for en fælles international indsats mod problemet, siger Lars Holm Nielsen.