I en stor karantæne besætning med et par tusinde polte og gylte er der en morgen tre døde gylte. Gyltene var dagen inden blevet flyttet fra en sektion til en anden sektion, som havde stået tom i nogle uger. De døde gylte er fra samme sti. Besætningen har ren SPF status, og der var ikke andre symptomer i stalden. Landmanden kontakter dyrlæge med det samme, så obduktion hurtigt kan foretages og forhåbentligt give en forklaring på de pludselige dødsfald.

Obduktion foretages omkring middagstid. Dyrene fremstår let blege, begyndende røde og let oppustede, men varmen denne dag sammenholdt med at dyrene på dette tidspunkt allerede havde været døde i nogle timer kan umiddelbart forklare dette. Derfor overvejes ved første øjesyn diagnosen "akut tarmblødning eller gaspuster", som også var landmandens første mistanke.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Inden selve obduktionen påbegyndes bemærkes endvidere, at der ses frisk mørkfarvet blod fra mund og tryne. Ved indskæring i bughule findes tarme med normal størrelse og farve i alle dyr. Ved indskæring findes i tarmene normalt indhold uden blodtilblanding. I tilfælde af akut tarmblødning ville man kunne se opspilede tarme med blodtilblandet indhold. Alle dyrene har store mængder frisk foder i mavesækkene, og der ses ingen tegn på mavesår.

Hos alle 3 dyr findes derimod blodtilblandet frit væske i brysthule, mens lungerne fremstår ekstremt mørke, blodfyldte og tunge. Teksturen er ved indsnit ensartet, og overfladen er glat.

Da en umiddelbar diagnose ikke fremstår, køres de tre lungesæt til laboratoriet i Kjellerup til yderligere undersøgelse. Her vurderes umiddelbart ingen mistanke om SPF-sygdomme. Mistanken går i første omgang på larvevandring i lungerne, som kan være forårsaget af spoltorm, nitritforgiftning eller meningitis (hjernehindebetændelse) - sandsynligvis forårsaget af bakterier som streptokokker.

Læs mere i Hyo

Læs mere, i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 7. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement ved at klikke her eller på 7620 7970.