Abonnementsartikel

Fødevareministeren vil styrke kontrollen af besætningsdyrlæger.

Fødevarestyrelsen skal gennemføre langt flere kontrolbesøg af de praktiserende dyrlæger i 2020. Kontrollerne kommer til at have særligt fokus på dyrlægernes besøgsrapporter, procedurerne ved mistanke om sygdom og den korrekte håndtering af prøvesvar, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Den øgede kontrol indføres på baggrund af en enkeltstående sag fra sidste år. Fødevarestyrelsen har begrundet mistanke om, at blodprøver fra en svinebesætning blev sendt til kontrol for husdyrsygdommen PRRS, men efterfølgende blev tilbagekaldt og destrueret, og at der dermed er sket en tilsidesættelse af anmeldepligten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrlæge politianmeldt

PRRS giver blandt andet luftvejsproblemer hos grise, men er ikke farlig for mennesker. Derfor er den ikke problematisk handelsmæssigt i EU og i de fleste 3. lande. Men enkelte lande, for eksempel Kina, har krav om, at der kun kan importeres kød fra besætninger, der ikke har været syge med PRRS inden for de sidste 12 måneder. Denne sundhedstilstand skal dokumenteres med en analyse. Derfor er de kinesiske myndigheder også informeret om den konkrete sag.

- Det er afgørende for det veterinære beredskab, og det er afgørende for Danmarks troværdighed på eksportmarkederne, at et eksportcertifikat underskrevet af de danske myndigheder er uangribeligt. Derfor vil fødevarestyrelsen styrke kontrollen med besætningsdyrlægerne, og har anmeldt det konkrete forhold til politiet, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Systemet skal kontrolleres

Samtidigt med det øgede kontrolniveau har Mogens Jensen bedt Fødevarestyrelsen gennemgå erhvervets kontrolsystem for at undersøge hvor det eventuelt bør styrkes, så Fødevarestyrelsen kan certificere på et korrekt grundlag, og så det danske beredskab også i fremtiden vil være i verdensklasse.

I dag kontrolleres omkring ti procent af de dyrlæger, der arbejder med store dyr. Det tal skal øges markant, ved at mere end tredoble antallet af kontroller fra planlagt 75 til 250.

/ JEB