I en Gallup-undersøgelse foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, viser det sig, at danskerne foretrækker at investere pensionen i økologi.

Regeringen vil oprette fonden Dansk Landbrugskapital, der skal hjælpe dansk landbrug, der med næsten 400 milliarder kroner i gæld er i store økonomiske problemer. Midlerne til fonden skal primært komme fra pensionskasserne.

Men tilsyneladende har danskerne en klar holdning til, hvilken type landbrug, de ønsker deres pensionsopsparing investeret i.

- Danskerne ønsker økologi med sunde fødevarer, og som kan sikre både deres børn og børnebørn rent drikkevand fra hanen,

Lisbeth Ogstrup, politisk seniorrådgiver I Danmarks Naturfredningsforening

Således ønsker fire gange så mange danskere, eventuelt at investere i økologisk landbrug frem for i konventionelt landbrug. Det viser en Gallup-undersøgelse, som Danmarks Naturfredningsforening har fået udarbejdet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vil bruge penge på økologi

Ifølge undersøgelsen fra DN så foretrækker 44 procent af danskerne, at pensionsselskaberne investerer i økologisk landbrug, mens blot 9 procent svarer, at de vil investere i konventionelt landbrug.

33 procent ønsker at investere i begge, mens 14 procent er uafklarede. Undersøgelsen sender et klart signal om, at danskerne ikke ønsker at sætte deres pensionspenge på spil i konventionelt landbrug, der har oparbejdet en enorm gæld, siger politisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening Lisbet Ogstrup.

-Vi ser det også som et udtryk for, at der er kommet en større bevidsthed om, at økologi er vejen frem for dansk landbrug, frem for konventionelt, der nu i stor stil er gældsramt, og i tilgift har negative effekter som sprøjtegifte på vores natur, miljø og i vores drikkevand. Danskerne ønsker økologi med sunde fødevarer, og som kan sikre både deres børn og børnebørn rent drikkevand fra hanen, siger Lisbet Ogstrup.

Undersøgelsen fra Gallup viser også, at der blandt vælgere fra alle partier er flertal for at investere i økologi frem for konventionelt. For eksempel ønsker 25 procent af regeringspartiet Venstres egne vælgere, at hvis der skal investeres pensionspenge i dansk landbrug, så skal det være i økologi. Blot 13 procent af Venstres vælgere vil sætte pengene i konventionelt.

I regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, foretrækker 35 procent af vælgerne økologi, mens 16 procent peger på konventionelt.

Enorm gæld

Den danske regering har selv lagt op til at investere 0,5 milliarder i den nye investeringsfond til danske landmænd. Pensionskasserne skal så bidrage med 1,5 milliarder kroner.

Formålet med fonden er at skabe mere effektive landbrugsenheder og en stærkere kapitalisering i landbruget, som regeringen selv udtrykker det. Landbruget har i dag en gæld, der nærmer sig 400 milliarder kroner, på trods at der årligt bliver givet op imod 10 milliarder kroner i direkte landbrugsstøtte.

-Vi kan se, at både danske og udenlandske forbrugere i højere grad efterspørger fødevarer, der er produceret bæredygtigt uden brug af sprøjtegifte. Det er samtidig langt bedre for naturen og miljøet. Derfor er det oplagt at støtte den udvikling, frem for at satse på mere af det samme, siger Lisbet Ogstrup.