Lyt til artiklen:

Enkelt rundballe-samling blev hentet hjem fra USA

00:00
Hastighed: ???x
03:07

I John Deeres egen hjemland, USA, har den store amerikanske producent af landbrugsmaskiner i en årrække haft en samlevogn til rundballer i produktsortimentet. Den sælges ikke i Europa, og derfor var det måske også en smule besværligt, da Mikkelens Maskinstation i det vestjyske forelskede sig i den ret specielle samlevogn til montering på en rundballepresser.

- Vi stod for at skulle have to nye rundballepressere til denne sæson, og valget faldt på John Deere - blandt andet forbi vi i samme handel kunne få denne ret specielle, men super enkelte samlevogn monteret, fortæller Lars Vad Jørgensen, som sammen med broderen Thomas Madsen driver Mikkelens Maskinstation, hvor de er anden generation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med samlevognen kan de samle tre rundballer ad gangen, og flere kunder har et ønsket om samling af rundballerne.

- Vi presser årligt 6.000 rundballer med to rundballepresser, hvor det hovedsageligt er halm der presses med de to pressere, og næsten ingen hø. På frøgræsmarker og især i udlægsmarker er der et stort behov for at samle ballerne på foragerne i hver ende af marken, og derfor har vi i flere år haft en ballevogn efter rundballepresserne på maskinstationen, fortæller Lars Vad Jørgensen, som dog påpeger, at de aldrig har været nær så snilde, som den samlevogn John Deere kan tilbyde. Selve vognen er fastmonteret på rundballepresseren chassis og kører på to selvstændige hjulpar bag rundballepresserens to hjul. John Deere kalder vognen for Plus2, og navnet er meget signende, da den netop kan håndtere to baller adgangen.

- Vi kan dermed samle tre med den balle, som ligger i rundballepresseren, når vognen er fyldt op.

rich-media-2
Ballevognen løber på egne hjul efter presseren.

Ingen europæisk løsning

Men det var ikke bare lige at sætte et kryds på en bestillingsliste og straks få maskineriet leveret til Danmark.

- Vi fik Herborg Maskinforretning til at hjælpe med at købe samlevognen hjem fra USA, og Herborg monteret den også på rundballepresser, men det var en større opgave, fortæller Lars Vad Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mikkelsens Maskinstation købte to forskellige rundballepresser - en John Deere V461 M, som fik ballevognen monteret, samt en John Deere V461 R. R-modellen er med en helt anden form for baglåge.

Baglågen ligner nærmest et rullegardin og er 60 procent lettere end en konventionel bagklap. Det tillader en højere hastighed på lågen, og dermed kan ballen hurtigere sættes af på marken. John Deere sparer 10 sekunder ved denne løsning, som måske ikke lyder af meget, men over en hel arbejdsdag er det bestemt ikke lige meget, om man skal vente 10 sekunder længere, hver gang en balle skal tippes ud af kammeret.

rich-media-4
Det er ikke frås, at der er en 8R John Deere-traktor spændt foran presseren - det kræver nemlig en stor traktor. Presseren og vognen overvåges fra de integreret John Deere-terminaler.

Stor kapacitet

Mikkelsens Maskinstation bemærker desuden en stor kapacitets forøgelse i de nye John Deere-rundballepresser.

- Vi kan sagtens lave en 500 kg balle i V461 R-presseren, og det sker samtidigt med at kapaciteten er enorm i den. Jeg er overbevist om, at det er pick-uppen, som er konstrueret helt perfekt, for den kan virkelig tage fra, fortæller Lars Vad Jørgensen.

- Man vender sig lynhurtigt til både at kører stærkere end tidligere og samtidigt presse mere i hver balle.