I en redegørelse til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg gør miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen status for "Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin", der indeholder en række mål med tilhørende initiativer fordelt på ti indsatsområder.

En gruppe følger handlingsplanen fremdriften løbende og diskuterer indsatsområder og initiativer ved halvårlige møder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu foreligger den første evaluering af svinehandlingsplanen, og af initiativer, som vurderes at have været en succes - dog uden at effekten på svinevelfærden direkte kan måles - nævnes den internationale svinekonference "Improving Pig Welfare - What are the Ways Foreward?" som blev holdt i København i slutningen af april.

Alle søer i løsdrift

- Konferencen tiltrak 400 deltagere fra hele verden samt fire EU-ministre, som på konferencen underskrev et positionspapir om svins velfærd. Konferencen fungerede som samlingspunkt for aktører fra såvel det faglige som det politiske niveau samt "stakeholders" fra branchen, detailhandlen og en række NGO?er, der alle har en interesse i at arbejde med at forbedre svinevelfærden på forskellige niveauer, lyder konklusionen blandt andet.

Også indsatsområdet "på sigt skal alle søer gå i løsdrift" skrider planmæssigt frem. Her er målet at 10 procent af de diegivende søer gå i løsdrift i 2020:

- Hvis alle de byggeprojekter, der har modtaget tilskud, gennemføres, betyder det, at 4,1 procent af de diegivende søer senest i 2017 vil være løsgående, konkluderes det.

Årsagen til fremgangen skal formentlig søges i den støtteordning på i alt 110 millioner kroner, som blev afsat i perioden 2013-2015, hvoraf der er søgt om 62 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pattegrisedødelighed

De nyeste tal for landsgennemsnittet for produktivitet 2014 viser, at den totale pattegrisedødelighed er faldet fra 22,3 procent i 2013 til 21,9 procent i 2014, svarende til et fald på 0,4 procentpoint i totalpattegrisedødeligheden.

- Effekten af avlsarbejdet (LG5) er endnu ikke slået fuldt igennem i produktionsbesætningerne, og derfor forventes det, at dødeligheden forsat vil falde. Det forventes, at handlingsplanens øgede fokus på pattegrisedødelighed ved sundhedsrådgivningsbesøgene, vil få en væsentlig betydning i forhold til at reducere dødeligheden gennem forbedret management - især i de besætninger, der har den højeste dødelighed. Det begrundes i at indsatsen tilpasses den enkelte besætning. Derudover forventes branchens kampagne PattegriseLiv - som ikke er en del af handlingsplanen - fremadrettet at have en positiv effekt på pattegrisedødeligheden, lyder budskabet i rapportens resumé.

Forventer yderligere fald

Også blandt søer ses et fald i dødeligheden fra 12,7 procent i 2013 til 11,9 procent af årssøerne i 2014.

Det er dog ifølge rapporten endnu for tidligt at udtale sig, om branchens egen målsætning om en sodødelighed på under 9 procent inden 2018 er realistisk. Overordnet vurderes det, at svinehandlingsplanen har været med til at sætte fokus på sodødeligheden, og der forventes yderligere fald i dødeligheden de kommende år, når alle initiativerne er sat i værk. Når det drejer sig om "stop for kastration uden bedøvelse senest i 2018 og øget hangriseproduktion", konstaterer rapporten, at der indtil videre ikke har været nævneværdig fremgang:

- Det skyldes, blandt andet, at der endnu ikke er udviklet en internationalt accepteret metode til identifikation af ornelugt, konkluderes det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidlig fase

Der er også igangsat en række projekter omkring halekupering og halebid, men i og med alle projekter er i den tidlige fase, er der endnu ikke fremkommet resultater, og derfor er det for tidligt at vurdere effekten af disse:

- Evalueringen af svinehandlingsplanens indsatsområder viser således, at flere af handlingsplanens indsatsområder eller initiativer ikke er mulige at evaluere på nuværende tidspunkt, fordi de enten ikke er påbegyndt, eller fordi det er for tidligt i processen til, at der kan foretages en vurdering af effekten. Det gælder indsatsområderne vedrørende mavesår hos svin, månegrisprojektet, større valgmulighed for forbrugeren - når det gælder dyrevelfærd, undervisning i dyrevelfærd og fremme af dyrevelfærd på internationalt niveau, slutter rapporten.

Dyrenes Beskyttelse er dog uenige i større eller mindre grad, i vurderingerne af eksempelvis "større overlevelse blandt pattegrise", "større overlevelse blandt søer", "nedbringelse af antallet af halekuperede pattegrise" samt "styrket indsats mod mavesår".