Lyt til artiklen:

Californisk lov sætter krav til dyrevelfærd for alt grisekød

00:00
Hastighed: ???x
01:58

Abonnementsartikel

Skal man sælge grisekød i Californien, så skal grisen fremover være født og opvokset i overensstemmelse med velfærdsreglerne i staten. Det har USAs højesteret netop godkendt.

Grisekød solgt i den amerikanske delstat Californien skal fremover komme fra grise, der er født og opvokset i overensstemmelse med statens dyrevelfærdsregler. Det har USAs højesteret afgjort med stemmerne 5-4 i følge Markedsnyt for Grisekød fra Landbrug & Fødevarer.

Loven blev vedtaget ved folkeafstemning i delstaten tilbage i 2018. Loven blev dog udfordret af National Pork Producers Council (NPPC) og American Farm Bureau Federation, der lagde sag an. Organisationerne mente, at den Californiske lov er i strid med national lovgivning, der giver Kongressen magt til at regulere handlen mellem delstater.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det var højesteret ikke enig i, og afgørelsen kan få stor indvirkning på hele den amerikanske svinekødindustri, da der alene i Californien er 40 mio. forbrugere. Højesterets afgørelse vil også påvirke lignende planlagt lovgivning i en række andre amerikanske delstater.

I ti delstater er der desuden vedtaget love, der begrænser brugen af fikserede søer. De ti delstater tegner sig dog kun for otte procent af landets søer. Men to af de ti stater, Massachusetts og Californien, har altså nu fået endeligt grønt lys til at udvide loven, så den også kan glæde det kød der sælges i delstaterne, og ikke kun i de lokale stalde.

I en udtalelse fra NPPC's Præsident, svineproducent Scott Hayes hedder det om Højesterets afgørelse blandt andet:

- Vi er meget skuffede over afgørelsen fra Højesteret. At tillade særlovgivning i en delstat vil øge priserne for forbrugerne og tvinge mindre bedrifter ud af erhvervet. Vi evaluerer stadig Højesterets afgørelse for at forstå alle konsekvenserne. NPPC vil fortsætte med at kæmpe for landets svineproducenter og amerikanske familier mod misforståede regler.