Siden 2010 er den årlige PSO-afgift steget fra knap tre milliarder kroner til cirka otte milliarder kroner i 2015, og PSO-udgifterne er blevet en tung byrde at bære for danske landmænd, fødevarevirksomheder og erhvervslivet generelt.

Nu har Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Jens Klarskov, administrerende direktør i Danske Erhverv og Lars Aagaard, administrerende direktør hos Dansk Energi sammen forfattet et debatindlæg omhandlende PSO-problematikken. De tre topchefer har samtidig sendt breve til Finansministeren, Skatteministeren, Energi-, forsynings- og klimaministeren og Erhvervs- og vækstministeren, hvori de opfordrer regeringen til, at træffe et "klogt politisk valg" vedrørende PSO-afgiften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyt finansiering

EU-Kommissionen har dømt PSO-ordningen for vedvarende energi traktatstridig, og derfor skal der inden udgangen af 2016 findes en anden løsning.

I deres debatindlæg opfordrer Karen Hækkerup, Jens Klarskov og Lars Aagaard til at støtten til vedvarende energi overføres til finansloven, og som udgangspunkt bør beløbet findes inden for statens økonomiske råderum, hvorved ordningen bliver finansieret med et bredere skattegrundlag.

- En elregning med PSO og høje afgifter hæmmer allerede i dag virksomhedernes og danskernes valg i hverdagen. Vi bruger mindre strøm, end vi ellers havde gjort, og vi får ikke skabt momentum for en elektrificering af samfundet, som er en grundpille bag samtlige partiers energipolitiske visioner. Det koster jobs og velfærd, skriver de tre topchefer i deres debatindlæg.

- Hvis pengene i stedet findes inden for statens råderum på finansloven og dermed finansieres af en bredere skattebase end en ny elafgift er der en gevinst at hente. For når borgere og virksomheder får en mindre elregning forbedres Danmarks konkurrenceevne. Det skaber jobs og vækst. Det kræver dog, at der træffes et klart og klogt politisk valg. At flytte finansieringen af vedvarende energi helt væk fra elregningen over på finansloven er det bedste valg for Danmark, danske virksomheder og danskerne, slutter indlægget.