Det er stadig regeringens ambition, at Danmark skal være med i den absolutte elite, når det gælder grøn omstilling. Men der skal findes en ny måde, at finansiere ordningen på.

I dag betales PSO-afgiften på elregningen af borgere og virksomheder. Indtægterne bruges til at støtte alternative energiformer, herunder vedvarende energi. Eksempelvis vindmøller og lignende bliver finansieret direkte gennem PSO-afgiften.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hos Landbrug & Fødevarer er vi glade for, at regeringen nu har lyttet til vores anbefalinger om at udfase PSO-afgiften

Flemming Nør-Pedersen, direktør Landbrug & Fødevarer

Men det er snart slut. I hvert fald hvis det står til regeringen. Den vil nemlig afskaffe den omdiskuterede PSO-afgift, som blandt andet har fået kritik for at skævvride konkurrencevilkårene for danske eksportvirksomheder.

- En finanslovsløsning er, for mig at se, den bedste. Det vil fjerne den usikkerhed, som det skaber, at PSOen går op og ned til skade for dansk konkurrenceevne, og en afskaffelse vil derfor gøre os rigere som samfund og give danskerne billigere el, siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt til Berlingske.

Godt for dansk landfbrug

I den danske fødevareklynge betaler man i omegnen af 800 millioner kroner årligt i PSO-afgift. Derfor er der også glæde at spore hos Landbrug & Fødevarer, som længe har anbefalet regeringen, at finde en alternativ måde, at finansiere den grønne omstilling på.

- Hos Landbrug & Fødevarer er vi glade for, at regeringen nu har lyttet til vores anbefalinger om at udfase PSO-afgiften og finde en alternativ måde, at finansiere det på, siger direktør for Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen om at afskaffe PSO-afgiften kommer de danske landmænd til gode. Med afskaffelsen, vil landmændene kunne se frem til at tjene mere på deres produkter.

- Nu glæder vi os bare til at se forslaget blive formuleret og gjort til virkelighed. Vi har længe været modstander af, at vi i Danmark har en national afgiftsordning, som belaster vores erhverv. Landmanden får jo ikke mere for sin mælk eller bacon, når den eksporteres til udlandet, fordi han betaler PSO-afgift i Danmark, så vi er glade på landmændenes vegne, siger Flemming Nør-Pedersen.