Den vedvarende energi i Region Midtjylland kommer primært fra biomasse. Energiproduktionen fra biomasse er fire gange så stor som den energi, der genereres fra vindmøllerne.

Den opgørelse kommer fra kommunerne og Region Midtjylland, der har opgjort regionens energiregnskab for anden gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med blik for regionens energimål er regnskabet nedslående læsning. For det viser, at det med den nuværende omlægning til vedvarende energi vil vare mere end 25 år, inden energimålet om 50 procent vedvarende energi er opfyldt. Planen var ellers, at det mål skulle være nået i 2025.

I løbet af to år er forsyningen af vedvarende energi kun steget fra 22 procent til 24 procent.

De kommuner, der er længst fremme med indførsel af vedvarende energi er Samsø med knap 44 procent, Randers med 41 procent samt Lemvig og Holstebro med 38 procent.

Også EU må melde pas

- EU’s mål om 20 procent vedvarende energi i 2020 bliver næppe nået, selvom de enkelte landes planer viser, at det godt kan lade sig gøre. I dag kommer bare 11,6 procent af energiforbruget i EU fra vedvarende energi, viser ny opgørelse fra Dansk Energi.

Det siger chefkonsulent Stine Grenaa Jensen fra Dansk Energi, der organiserer landets elselskaber. - Forudsætningen er en ekstrem stor udbygning af elnettet, og det er urealistisk, siger Stine Grenaa Jensen. Hun peger på, at over halvdelen af EU-målet tænkes nået ved hjælp af biomasse, hvor det godt kan komme til at knibe med forsyningerne. Ikke alene skal der opføres mange nye energianlæg, men der skal også opbygges en logistik, der kan sikre en massiv import af træpiller, flis og andre former for biomasse.