Abonnementsartikel

Hos O. Søndergaard & Sønner i Nørre Højrup er Lars og Anders Søndergaard tredje generation af maskinhandlere på Nordfyn.

De røde Valtra-traktorer langs vejen byder besøgende velkommen hos O. Søndergaard & Sønner, og når man ankommer til maskinhandlen bliver man mødt af en stor maskinpark. Man er med andre ord ikke i tvivl om, at man er kommet til en rigtig maskinhandler, når bilen triller ind på parkeringspladsen.

O. Søndergaard & Sønner har ligget på adressen siden 1998. I dag står Lars og Anders Søndergaard i spidsen for virksomheden, og noget kunne tyde på, at Søndergaard-brødrene har motorolie og Ad-Blue i blodårerne. De er nemlig tredje generation af maskinhandlere i familien, og det hele begyndte, da deres farmor og farfar åbnede en beslagsmedje i Volderslev i 1950'erne. Senere flyttede smedjen til Nørreby, hvor forretningen lå i 40 år og i 1998 købte Lars og Anders Søndergaard forretningen og flyttede den til lokalerne i Nr. Højrup, som tidligere blandt andet var en del af Dansk Landbrugs Andels-Maskinindkøb (DLAM). I dag står Lars Søndergaard for salgsafdelingen, mens Anders Søndergaard har styr på værkstedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De begyndte at sælge maskiner i 60'erne, hvor det var maskiner fra IH, der blev solgt, og det fortsatte frem til 1998, hvor vi stoppede med at sælge Case. I 1992 begyndte vi at sælge Valtra samtidig med, at vi solgte Case. Fra 1998 til 2001 solgte vi kun Valtra, forklarer Lars Søndergaard, der medindehaver af O. Søndergaard & Sønner.

Nu er Valtra det eneste traktormærke, der bliver solgt nye modeller af på adressen, men fra 2001 til 2013 forhandlede O. Søndergaard & Sønner også Deutz-Fahr traktorer.

- Selvom vi er stoppet med at sælge Deutz, laver vi stadig meget service på maskinerne, som vi tidligere har solgt. Vi har 12 års erfaring med Deutz, vi er gode til det, og vi kan få reservedele til maskinerne, så jeg er glad for, at vi fortsat kan lave service på de maskiner, som vi har solgt, siger Lars Søndergaard.

Nordisk traktor

I dag er det som nævnt finske Valtra, der bliver solgt hos O. Søndergaard & Sønner, og det er der en rigtig god grund til.

- Først og fremmest er Valtra en nordisk traktor, og desuden udmærker den sig ved at være en god skovtraktor og en god læssetraktor, og det er noget, som mange af vores kunder sætter stor pris på, siger Lars Søndergaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En af de ting, som jeg synes, gør Valtra til en god traktor, er muligheden for at få monteret en turbinekobling. Det giver en blødere igangsætning og skåner kørekoblingen. Derudover er Valtra blandt de traktorer, der har den bedste driftsøkonomi, og det skyldes i høj grad, at der er lave omkostninger til vedligeholdelse.

Bestseller

Selvom man hos O. Søndergaard & Sønner også sælger produkter fra blandt andet Lemken og JF samt minilæssere fra Schäffer, er det dog Valtras T-serie, der er den helt store sællert.

- Det er vores bestseller. Med en motor på seks cylindre, som kan fås fra 130 til 250 hestekræfter, så den passer godt til moderne landbrug, siger Lars Søndergaard.

Derudover er der også godt salg i N-serien, som Lars Søndergaard kalder markedets største traktor med fire cylindre. Noget af det, som også er stort hos O. Søndergaard & Sønner er autostyring.

- Vi får flere kunder, der benytter sig af faste kørespor, og generelt sælger vi mere, der er monteret med GPS. Det er min opfattelse, at flere er villige til at betale for det, og når landbrugene bliver større og større, vil det hurtigere tjene sig selv ind igen, siger Lars Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lånetraktor

Hos O. Søndergaard & Sønner er det meget vigtigt, at forholdet mellem maskinhandler og kunde ikke stopper, når handlen af afsluttet.

- Vi gør meget ud af at yde en god service for vores kunde, og det er en af årsagerne til, at vi for eksempel har en lånetraktor, som vi kan sende ud, så landmanden ikke skal holde stille, hvis hans egen maskine pludselig skal repareres, siger Lars Søndergaard.

O. Søndergaard & Sønner har desuden to servicebiler, der kører rundt på hele Fyn, hvis kunderne er kommet i problemer.

Derudover gør man hos O. Søndergaard & Sønner også meget ud af at lave demonstrationer af de nye maskiner i marken.

- Vi giver tit kunderne muligheden for, at de kan få en traktor på demo i seks til otte timer, hvor vi starter med at gennemgå traktoren i marken. Jeg synes, at det er meget positivt, og ofte er det det, der skal til, for at kunden kan se, om det er den rigtige traktor til hans bedrift, siger Lars Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Placering ikke afgørende

O. Søndergaard & Sønner har en lang historie på Nordfyn, men det er ikke længere deres geografiske placering, der får kunderne til at gå gennem døren.

- For ti år siden, var det lokale marked meget vigtigt. Nu er det min opfattelse, at det ikke betyder så meget for kunderne, at vi ligger tæt på dem. Nu er det afgørende, at vi er dygtige, og at vi skal være skarpe på prisen, og det er vi selvfølgelig også, siger Lars Søndergaard.