Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man skal købe foder til sin svineproduktion.

Nye informationer om råvaremarkedet kommer løbende. Det ene øjeblik er råvarerne stigende, og det andet øjeblik sker der prisfald på grund af overproduktion. Det kan være en udfordring at følge med de mange meldinger og signaler fra markedet. Det smitter også af, når man skal forhandle med sin foderleverandør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Foderleverandørene laver nye blandinger og varianter, så det er svært at sammenligne de nuværende blandinger med fremtidige blandinger. Nye produkter og nye normer bliver lanceret, og det kan være en jungle at gennemskue fordele og ulemper. Men i stedet for at se på hvad foderleverandøren vil sælge af foderløsninger, er det typisk bedre at kigge på hvilke foderløsninger der er behov for i besætningen, siger fagchef for foder i LandboNord, Peter Jakobsen.

Peter Jakobsen opfordrer svineproducenter til at stille specifikke krav til foderleverandøren om, hvilke blandinger der ønskes ud fra erfaringer, viden og afprøvninger i besætningen.

- De erfaringer giver jo i sidste ende den bedste produktivitet i besætningen, og dermed det største afkast. Der er mange foderleverandører i Danmark, og derfor er der gode muligheder for at skabe konkurrence på fodermarkedet og presse priserne. Det kræver, at der laves et sammenligningsoplæg til leverandørerne, således der kan laves en fair sammenligning af tilbuddene, siger Peter Jakobsen.

Uvildig foderindkøber

Til det arbejde kan man bruge en uvildig foderindkøber, som vurderer hvad der er brug for ude på den enkelte bedrift. Peter Jakobsen peger på, at det netop nu er et godt tidspunkt at finde nye foderløsninger, så den enkelte svineproducent er klar til at tage tilbud hjem til ny fodersæson, som typisk er fra ny høst.

- Jo bedre man er forberedt, desto bedre kan man presse sin foderleverandør. Hvis man vælger at leje en uvildig foderindkøber, så er det vores erfaring, at det giver en række fordele, som i sidste ende sparer på budgettets største udgiftspost, siger Peter Jakobsen.