Lyt til artiklen:

Dansk fodervirksomhed bygger bro i internationalsamarbejde for klimarigtigt grisefoder

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Den største dyrlægekonference inden for grisesygdomme i Polen -European Symposium of Porcine Health Management, er nylig afholdt med dansk deltagelse. Danmark var repræsenteret ved A-One, som havde et indlæg om faktorer, der har indflydelse på en sund tarmfunktion hos smågrise.

Det skriver A-One i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konferencen fandt sted i den vestlige del af Polen og var arrangeret af den polske dyrlæge, habiliteret doktor, professor Zygmunt Pejsak. Konferencen er en af de største og mest besøgte veterinærkonferencer i Polen. Udover de inviterede repræsentanter fra en række virksomheder fra grisebranchen, deltog også over 200 dyrlæger, der til dagligt arbejder med grise, samt repræsentanter fra bl.a. Danmark, Tyskland, Frankrig og Østrig.

Konferencens fokusområder var vacciner, proteinniveauet i foderet og den generelle sundhed ved grise.

Dr. Henry Wallace indlæg omhandlede ufordøjet protein, som værende en af de væsentligste årsager til tarmsygdomme, og dårlige produktionsparametre. Wallace præsenterede forsøg med Devamine-teknologien, som viste gode resultater med nedsættelse af proteinniveauet i foderet.

DevAmine-teknologien blev udviklet af Devenish/A-One med henblik på en reduktion af sojaimporten til Europa, og dermed opnå en større selvforsyningsgrad af lokalt dyrkede proteiner. Devamine er sukkerbundne aminosyrer, der øger grisenes evne til at udnytte protein i foderet. Derved kan der spares på tilsætning af protein (soja) i foderet uden meromkostning, og der opnås samtidig en væsentlig lavere klima- og miljøbelastning.

Wallace's foredrag understregede vigtigheden af dansk griseproduktion, som er førende i Europa. Danmark har i mange år været et land med et meget lavt forbrug af lægemidler i griseproduktionen, og er et land, hvor der er fokus på en reduktion af behovet for soja i foderproduktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Polen har i mange år opfattet Denmark som eksperter i griseproduktion. Mange polske griseproducenter har i længere tid introduceret danske ernæringsløsninger til grise, som skal være med til at reducere brugen af medicin samt forbedre dyrenes sundhedstilstand. I dette tilfælde kunne den løsning, der blev præsenteret under konferencen af Henry Wallace, være et nøgleelement i produktionen af sunde grise med en lav andel protein i foderet.