Arbejds- og maskinomkostningerne udgør en stor del af de samlede omkostninger i marken. Det er derfor vigtigt at vide, hvad det koster selv at gøre det, og hvad alternativet er. Det mener maskinkonsulent Erik Nissen fra Bygnings- og Maskinkontoret Sønderjylland, der her kommer med råd til den gode maskinøkonomi.

Traktoromkostning

Erik Nissen forklarer, at til de fleste opgaver er der brug for en traktor. Men er traktoren for dyr pr. time, bliver alle opgaver for dyre. En brugt traktor med 125 hk, til 300.000 kr., der kører 300 timer om året, koster 240 kr. pr. time. Hvilket er 1,92 kr. pr. hk. i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis den kører 600 timer om året, koster den "kun" 164 kr. pr. time. Hvilket er meget tæt på det normtal Erik Nissen normalt bruger for en godt udnyttet traktor, på 1,30 kr. pr. hk. i timen. Det dækker forrentning, afskrivning, vedligehold og diesel.

I beregningen ovenfor er der afsat 35 kr. i vedligehold pr. time. Det vil for nogen virke højt, men der er masser af eksempler på at det sagtens kan løbe op i meget mere. Og husk at selv om dækkene holder en del år for de fleste, så er det dyrt når de skal skiftes.

Maskinsamarbejde

Ifølge Erik Nissen er udnyttelse af de enkelte maskiner en måde at sænke omkostningerne på. Her kan samarbejde med en kollega være en god mulighed. Det giver stadig timer i sadlen, og mulighed for ikke at have bundet alt for mange penge i maskiner. Så når såsættet skal skiftes, var det måske en mulighed for at finde overkapacitet i nabolaget, eller at investerer i en maskine med høj kapacitet, der kan udnyttes sammen med nabo.

Pris og skriftlige aftaler

Der er dog nogle få og vigtige ting at have på plads i et maskinsamarbejde, før der skal bruges diesel.

Pris på alle opgaver, traktor og mand, skal aftales skriftligt inden der startes op. Afregnes der i timer eller ha., og hvornår skal der afregnes?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erik Nissen oplever tit interesse omkring samarbejde, men det kan til tider være svært at komme i gang. Han anbefaler derfor, at mand starter med nogle enkelte opgaver og lærer hinanden at kende. Målet er at det samlet bliver billigere ved at de enkelte maskiner udnyttes.

Lave omkostninger =

- Få traktorer, der kører mange timer

- Lav maskinsaldo

- Høj kapacitet og udnyttelse

- Stil krav om lønsomhed ved nye investeringer

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis du først har købt for dyrt, bliver der ikke løn til dig

- Find altid et alternativ til at udfører en opgave selv - hvad ville det koste hvis en anden gjorde det?

Maskin-markvandringer

Deltidsudvalget i LRS afholder holder en stribe "maskin-markvandringer" flere steder i regionen. Her vil maskinkonsulent Erik Nissen, økologikonsulent Bjarne Hansen, planteavlskonsulenter og revisorer fra LRS, er klar med gode råd til, hvordan du kan få bedre økonomi i dit deltids-markbrug.

Undervejs vil der blive set nærmere på afgrøder som maltbyg, raps, hvede, vinterbyg, vårbyg og græs. Der skal snakkes dæktryk, traktose, maskinomkostninger, nyt kontra brugt, egen eller lejet, stort og småt, økologi eller plantebeskyttelse og alt det, der er værd at tænke på, når det gælder økonomien i marken.

Kan det betale sig at købe nye maskiner? Lider deltidslandmænd af maskinitis? Og kan de kureres, hvis det viser sig at det ikke kan betale sig for dem at have deres egne maskiner? Få svaret på maskin-markvandringerne. Der afholdes maskin-markvandringer tirsdag den 9. juni, onsdag den 17. juni og mandag den 22. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få mere info på LRS.dk