Lyt til artiklen:

Bornholmske griseproducenter betaler slagterimedarbejderes løn

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Abonnementsartikel

Griseproducenterne ønsker at fastholde de ansatte på Danish Crown slagteriet, så der kan slagtes og forarbejdes på fuld kraft, når tilførslerne af grise igen kommer op efter PRRS-sanering.

På slagteriet i rønne vil der, på grund af PRRS-sanering hos de bornholmske griseproducenter, i en periode være færre grise til slagtning og dermed mindre beskæftigelse på slagteriet. Men produktionen kommer op igen efter saneringen, og der bliver derfor brug for alle medarbejdere til at håndtere grisene.

Derfor tager de bornholmske griseproducenter alternative midler i brug, for at bevare arbejdspladserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I håb om at fastholde de dygtige medarbejdere på slagteriet, har vi som producenter, ekstraordinært på Bornholm, besluttet at betale slagteriarbejderne normal løn, de dage hen over sommeren, hvor slagteriet i Rønne må holde lukkedage, på grund af lave tilførsler, fortæller Preben Bjerregaard, repræsentant for griseproducenterne i en pressemeddelelse.

PRRS-strategi giver producenterne initiativet

Se også:

PRRS-strategi giver producenterne initiativet

På Bornholm har griseproducenterne det seneste år, været i gang med at udrydde PRRS-virus. For at reducere smittetrykket mest muligt er smågrise eksporteret væk fra øen i et større antal end normalt. Det er dog en midlertidig situation, og der ligger en klar plan for, hvordan produktionen kommer tilbage på fuldt blus med godt 500.000 slagtninger pr. år.

Selvom det har været lukrativt for danske landmænd at eksportere smågrise det sidste halve år, er smågriseproducenterne på Bornholm fast besluttet på, at deres grise skal slagtes i Rønne. Derfor er de også med til at betale den løn, som slagterimedarbejderne betales for lukkedagene.

- Vi var sammen om at bevare slagteri og arbejdspladser ved redningsplanen i 2014 og nu står vi igen i en - heldigvis midlertidig - situation, som vi skal igennem ved fælles hjælp. Medarbejderne på slagteriet har allerede betalt enkelte lukkedage selv. Men vi er "i samme båd" og derfor bidrager vi producenter også. Der er aftalt en maksimal ramme på 1,7 millioner kroner, hvor halvdelen betales af
slagtegriseproducenterne og halvdelen af smågrisproducenterne - uanset om deres smågrise eksporteres eller vokser op på Bornholm, siger Preben Bjerregaard.

PRRS-saneringen er i fuld gang og styres af griseproducenterne i samarbejde med dyrlæger og Bornholms Landbrug og Fødevarer. Målet er at få Bornholm helt fri for prrs-virus i slutningen af 2024. Men da det er en smitsom sygdom, der kan smitte op til 5 kilometer gennem luften, kan der opstå stedvise tilbagefald. Det vil kunne rykke på, hvornår der igen er fuld kapacitetsudnyttelse i den bornholmske værdikæde. Men planen er at undgå yderligere lukkedage på slagteriet efter efterårsferien i år.

Nyt PRRS-kort: Mest PRRS-smitte i Jylland og på Bornholm

Se også:

Nyt PRRS-kort: Mest PRRS-smitte i Jylland og på Bornholm