En analyse af næringsindholdet i korn fra sidste års høst viser 6-12 procent lavere råprotein i vinterbyg, hvede, rug og triticale samt lavere fosforkoncentration i vinterbyg og hvede i forhold til høsten 2013. Til gengæld var der højere energikoncentration i vinterbyg, hvede, rug og triticale. Det viser analyse fra Videncenter for Svineproduktion.

VSP skriver i analysen, at råproteinkoncentrationen i vinterafgrøderne er faldet markant, og energikoncentrationen heri er steget i forhold til sidste år. Fosforkoncentrationen er faldet i hvede og vinterbyg med henholdsvis 4 og 7 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vurderet via foderblandingsoptimeringer til søer, smågrise og slagtesvin er de analyserede kornarter fra dette års høst i forhold til sidste års høst mindre værd pr. hkg til svinefoder. Det skyldes primært værdien af protein delvist kompenseret af værdien af energi for de fleste kornarters vedkommende.

Ændringerne i råprotein, energi og fosfor samt kornets værdi til svinefoder i forhold til sidste års høst er sammenfattet i tabel 1.

Tilsat protein

Analyseværdierne for råprotein og energi i vinterafgrøderne betyder, at der i foderblandingerne skal tilsættes mere proteinfodermiddel og lidt mere fosfor (hvis der anvendes hvede og vinterbyg) for at undgå produktivitetstab.

Koncentrationen af råprotein er faldet med ca. 0,1 procentenhed pr. år og koncentrationen af fosfor er faldet med ca. 0,035 g fosfor pr. kg pr. år siden 1988 i vinterbyg, vårbyg og hvede.

Koncentrationen af næringsstoffer i høsten 2014 blev analyseret i vinterbyg, vårbyg, hvede (vinterhvede), rug, triticale og havre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indsamlingen af alle kornprøverne foregik i samarbejde med syv forskellige foderstoffirmaer.

Seges har tidligere forklaret det lave indhold af råprotein med, at lovgivningen indskrænker muligheden for at tildele den mængde gødning, som er nødvendig, og som afgrøderne har brug for.