Abonnementsartikel

Agromekprisen er i år blevet uddelt i fire forskellige kategorier. Diverse-kategorien er helt ny og gik til Stemas.

Agromekprisen er i år opdelt i fire forskellige priser, og en helt ny kategori er "Diverse" og i år gik den til Stemas, som er den danske importør af Wiedemann.

Prisen er tildelt virksomheden på grund af den batteridrevet minilæsser med navnet eHoftrac.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med eHoftrac har Weidemann nu en prototype af den første fuldt el-drevne Hoftrac læssemaskine, som er baseret på producentens kendte Hoftrac Type 1160. Dermed kan el-maskinen - som alle andre læssere i klassen - kombineres med alle arbejdsredskaber i Weidemanns redskabsprogram.

Med en gennemtænkt placering af det 400 kilo tunge batteri opnår maskinen samme stabilitet og vippelast som ved de traditionelle maskiner i 1160-serien. Afhængigt af anvendelsesformål kan det udskiftelige blybatteri med en batterispænding på 48 Volt og 240 Ah køre i to til fire arbejdstimer på en opladning. Opladningstiden er ifølge producenten seks til otte timer.

Halveret energiforbrug

Maskinens principper er de samme som på seriemaskinerne. Den styres via en pedal og et joystick, og elektronikken muliggør en dynamisk og høj trækkraft. Alt i alt regner maskinkonstruktørerne med et cirka 48 procent lavere energiforbrug og dermed lavere driftsomkostninger. Maskinen har hverken kølersystem eller kørehydraulik og generelt færre sliddele, og der skal ikke skiftes motorolie, så dermed forventes driftsomkostningerne at blive endnu lavere.

Med den ny el-drevne model kan Hoftrac hjul- og teleskoplæssere tilbyde landmænd og stutterier et alternativ til arbejdet i stalden, mindre støjende og med lavere CO2-udledning.

Interessant alternativ

- Den batteridrevne maskine har helt fjernet vores problem med udstødning og derudover reduceret støjniveauet i stalden både for føreren, dyrene og naboerne, hvis de er tæt på. For os er det et reelt fremskridt, og på mange landbrug er det et interessant alternativ til dieseldrevne maskiner - især fordi mange landbrug har egen strømforsyning via solvarmeanlæg, siger Stemas salgschef Robert Kjærgaard om udviklingen af prototypen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af andre interessante anvendelsesområder nævner han lagerfaciliteter, der håndterer sarte produkter som ost, grøntsager og andre fødevarer samt indendørs anvendelse i industrien generelt.