Per Clausen fra Enhedslisten mener, at risikoen for for forurening af prosulfocarb bliver væsentligt større end tidligere år, fordi NaturErhvervstyrelsen har givet tilladelse til at anvende tidligt sået vinterhvede som alternativ til efterafgrøder.

Han mener, at det vil betyde, at arealet med vinterhvede og anden såsæd, hvor Boxer/prosulfocarb anvendes, bliver større end normalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeriet indrømmer, at det af en ny bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning fremgår, at man introducerer to nye alternativer til efterafgrøder, herunder tidligt sået vinterhvede:

- Det er udelukkende vinterhvede, som kan anvendes, og ikke anden vintersæd. Tidlig sået vinterhvede skal være sået senest den 7. september 2014 og være indberettet senest den 10. september 2014, oplyser miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Lidt større

Hun erkender, at arealet med tidlig såning kan blive lidt større med de nye regler, men at der er mange andre faktorer, der skal tages med i en vurdering:

- Tidlig såning øger risikoen for, at en del af afgrøden visner i løbet af vinteren, hvorfor der er en vis risiko for landmanden forbundet med det nye alternativ, og dermed et incitament til ikke at bruge tidlig såning som alternativ. Dermed kan det mindske anvendelse af tidlig såning, oplyser ministeren.

Der er i dag - såvel som tidligere - ingen regler, som forbyder landmanden at så tidligt, så uanset de nye regler vil det tidlige høsttidspunkt, som følge af den varme sommer, også have indflydelse på såtidspunktet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Risikoen for forurening med prosulfocarb er ikke alene afhængig af tidspunktet for såning men også høsttidspunktet for frugten og de klimatiske forhold omkring dette tidspunkt. De iværksatte initiativer til modvirkning af spredning af prosulfocarb har til hensigt at sikre, at rester af prosulfocarb på frugt og grønt samlet set bliver mindre end i 2013, siger Kirsten Brosbøl.

Ny etiket

Miljøstyrelsen har i øvrigt godkendt en ny etiket for midler med prosulfocarb, og der er foretaget en række stramninger i etikettens anvisninger, der skal begrænse afdrift og fordampning af midlerne og dermed minimere risikoen for forurening af andre afgrøder.

Der er desuden fra producenter og erhvervet udarbejdet en handlingsplan for midler med prosulfocarb, der blandt andet skal sikre, at brugere af de pågældende sprøjtemidler får information om, hvornår produkterne kan anvendes og om sprøjtetekniske forhold, der kan begrænse problemet:

- På den baggrund er det min klare forventning, at såvel enhver form for æbleavl som avl af grønkål og andre afgrøder i private køkkenhaver i år vil blive mindre udsat for påvirkning af prosulfocarb end i tidligere år, hedder det videre.