Abonnementsartikel

Enhedslistens fødevareordfører mener, at "selv om man ved, at problemet med den høje dødelighed hos smågrise kræver mindre kuld, avler man stadig større kuld".

Fødevareminister Dan Jørgensens (S) plan for at nedbringe dødeligheden for pattegrise modtages ikke ligefrem med begejstring hos Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen.

Hver dag dør 25.000 pattegrise i de danske svinestalde, og Per Clausen erkender, at "det er hårdt tiltrængt med handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tvivler dog på, at den nye plan har nogen reel effekt på dyrevelfærden:

- I stedet for at tage fat om nældens rod og gennemføre det, man ved virker, igangsættes der en masse projekter, udredninger og syltekrukker. Det meste for skatteydernes regning. Dan Jørgensen svigter med denne plan dyrevelfærden, men holder til gengæld hånden over svineproducenterne, siger Per Clausen.

Gentager det gamle

Han peger på, at "selv om man ved, at problemet med den høje dødelighed hos smågrise kræver mindre kuld, avler man stadig større kuld":

- Selv om man ved, at svinene skal have mere plads og mere halm, hvis behovet for halekupering skal reduceres, sikrer man sig ikke, at disse krav opfyldes. I stedet gentager man gamle målsætninger og løfter fra landbrugets side, som indtil nu reelt ikke har givet nogen resultater. Det er tankevækkende, at den mest markante indsats for at forbedre dyrevelfærden sker i den økologiske svineproduktion. Det er godt og nødvendigt, men i forhold til den konventionelle svineproduktion tages der slet ikke fat om nældens rod. Naturligvis indeholder handlingsplanen også fornuftige initiativer, men hvis formålet er at skabe ordentlige vilkår for grisene, så er planen en stor skuffelse, slutter Per Clausen.