I efteråret nedsatte fødevareministeren og sundhedsministeren en tværfaglig ekspertgruppe, der fik til opgave at komme med en ny risikovurdering for husdyr-MRSA samt anbefalinger til indsatser, der kan begrænse smitten. På baggrund af rapporten indleder fødevareminister Dan Jørgensen (S) nu politiske forhandlinger med Folketingets partier om en ambitiøs 4- årig handlingsplan.

Screeningsresultaterne viser, at der på 4 år er sket en firedobling af antal smittede svinebesætninger, hvilket svarer til, at omkring 2 ud af 3 danske svinestalde er inficerede

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udviklingen af husdyr-MRSA viser, at der er behov for, at vi skærper indsatsen. Desværre findes der ingen snuptagsløsninger, der kan få problemet til at forsvinde i morgen. Derfor lægger jeg nu op til en bred politisk aftale om en langsigtet bekæmpelsesstrategi, siger Dan Jørgensen.

15 procent

Fødevareministeren vil blandt andet reducere antibiotikaforbruget med 15 procent frem til 2018. Derudover skal tetracyklin, som mistænkes for at være en af de mest kritiske antibiotika, udfases så hurtigt som muligt

Handlingsplanen indeholder desuden følgende elementer:

Hygiejnetiltag for alle, der arbejder i svinestalde.

Overvågningsprogrammer for udviklingen i husdyr-MRSA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrket forskning i smitteveje og alternativer til antibiotika.

Ministeren udtaler:

- Antibiotika er med til at fremme udviklingen af resistente bakterier, som er et stort sundhedsmæssigt problem. Vi er kommet et stykke vej i forhold til at få reduceret forbruget, men vi skal endnu længere ned. Derfor håber jeg, at partierne nu vil bakke op om flere initiativer, så vi i 2018 i alt har nedbragt forbruget med mere end 30 procent, siger Dan Jørgensen.

Siden 2009 er forbruget af antibiotika til svin blevet reduceret med knapt 18 pct. Men fødevareministeren lægger nu op til endnu en markant reduktion i løbet af de næste 4 år: