Erhvervsakademi Aarhus og Videncentret for Landbrug er blandt de første i landet, der skal teste funktionerne i Googles meget omtalte internetbrille Google Glass.

Lektor Morten Mathiasen siger til Maskinbladet.dk, at samarbejdet mellem Erhvervsakademi Aarhus og landbruget skal forbedre arbejdsrutiner og dermed bundlinjen i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet involverer datamatiker- og jordbrugsteknologstuderende, der skal undersøge hvilke arbejdsgange, som kan optimeres ved at bruge Googles briller.

- Det kunne være at samle en masse data om køerne, så landmanden ved en given ko kan se, hvor meget væske den har drukket. Eller landmanden kan sidde i sin traktor og så og så gennem brillen se, hvor meget korn der er tilbage at så med. Fordelen er, at man ikke skal flytte blikket fra det arbejde, man er i gang med og samtidig har man hænderne fri, da brillerne er stemmestyret, siger Morten Mathiasen.

Googles briller fungerer som en tablet eller smartphone, der kan laves apps til. Projektet skal nu undersøge, hvilke områder der kan optimeres med en app til brillen. Morten Mathiasen forventer en prototype til efteråret, som derefter skal testes af landmænd.

Kvægproducent Mikkel Juhl Nielsen fra Følle bruger allerede tablets og smartphones i sit arbejde, og han er spændt på, om brillen kan blive et endnu bedre it-redskab til at forbedre overblikket.

- Det lyder da lidt fremmed og science fictionagtigt at skulle gå rundt med, men i dag bruger vi jo allerede mange forskellige it-systemer og apps til at registrere tidsforbrug i marken, holde styr på foderforbrug, fødsler og brunst. Det ville da være herligt, hvis alt dette kunne samles i ét medie, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmandsbrille

Landbruget fremsatte tilbage i 2009 en vision om en landmandsbrille, der giver relevante informationer og data på stedet uden brug af hænder. Nu, hvor Erhvervsakademi Aarhus stiller Google Glass og knowhow til rådighed for projektet, er denne vision kommet et stort skridt nærmere målet, mener chefkonsulent Nicolai Fog Hansen fra Videncentret for Landbrug.

- Vi ser et stort potentiale i Google Glass og brillens mulighed for at optimere arbejdsprocesser i et erhverv, hvor medarbejdere ikke kan have en computer med sig og helst skal have begge hænder frie. Mængden af data og informationer øges konstant, og landmanden mister hurtigt overblikket. Han bliver derfor nemt låst fast bag skærmen på kontoret, selvom der er behov for ham ude i bedriften. I dag er alternativet en stigende mængde forskellige håndholdte enheder - én til hvert system. Landmanden har behov for adgang til relevante informationer og data dér, hvor han er, og her kan brillen blive et vigtigt hjælpemiddel.