Et flertal af EU's udenrigsministre stemte tirsdag mod et forslag om at tillade dyrkning af GMO-majs. Men det hjalp lige meget. Der var nemlig ikke det nødvendige kvalificerede flertal blandt regeringerne, og det får Margrete Auken (SF), der er medlem af EU-Parlamentet, til at kalde situationen for "utålelig". Hun beder derfor direkte EU-Kommissionen om at "respektere flertallets afvisning af GMO":

- Der tegner sig et meget klart flertal både blandt de europæiske folkevalgte og regeringerne imod at tillade dyrkning af genmodificeret majs i EU. Kommissionen bør nu indse, at den ikke har demokratisk mandat til at fortsætte sin iver efter at slippe GMO løs i Europa, siger Margrete Auken, som kræver, at forslaget trækkes tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agrokemisk lobby

Hun mener ikke, at der er foretaget en fyldestgørende risikovurdering af den pågældende GMO-majs, "som agroindustrien med Kommissionens velsignelse vil lukke ud af laboratoriet":

- Der gambles med både sundheden og biodiversiteten. Kommissionen må forstå og respektere, at den har tabt, og at den står isoleret over for markante flertal blandt de europæiske borgere. Det viser afstemningen i EU-Parlamentet og blandt regeringerne. EU-domstolen har for nylig dømt en anden GMO, en kartoffel, ude. Der er bred enighed om at stoppe den agrokemiske lobbys heftige GMO-maseri, siger Margrete Auken.