Der er blevet ødelagt færre beskyttede naturområder end frygtet, viser de første resultater af danmarkshistoriens mest omfattende registrering af de beskyttede områder.

Resultaterne for de tre kommuner Odense, Furesø og Holstebro er blevet præsenteret af miljøminister Ida Auken, der glæder sig over, at der med kortlægningen af de beskyttede områder kommer bedre styr på, hvor den beskyttede natur er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kontorchef Søren Hald, Naturstyrelsen, siger til Maskinbladet, at det altid er bekymrende, når beskyttet natur bliver ødelagt.

- Af de tre kommuner, hvor vi er færdige med at gøre det op, der er der forsvundet noget natur, men der er forsvundet mindre end frygtet, siger han.

Kommunernes opgave

De steder, hvor der er forsvundet natur, er det nu ifølge Søren Hald op til den enkelte kommune at afgøre, om området er forsvundet naturligt, om den gamel registrering var forkert, eller om der er sket en ulovlig ødelæggelse.

- Hvis en landmand for eksempel har pløjet et beskyttet område op, så skal kommunen finde ud af, hvad der skal ske, siger Søren Hald, der fortæller, at områderne ofte vil blive reetableret, mens landmanden i grove tilfælde kan få en bøde.

Finkæmmet natur

Tallene for de tre kommuner:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Odense: Registreret natur, som helt eller delvist er ændret: 251 tilfælde. 53 ha. Nettotilvækst i registreret natur: 94,8 ha. (6,2 procent).

Holstebro: Registreret natur, som helt eller delvist er ændret: 168 tilfælde. 111 ha.

Nettotilvækst i registreret natur: 55,7 ha. (0,6 procent).

Furesø: Registreret natur, som helt eller delvist er ændret: 17 tilfælde. 1,7 ha.

Nettotilvækst i registreret natur: 3,7 ha. (0,4 procent).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om billedet fra de tre kommuner er dækkende for resten af landet, kan Søren Hald endnu ikke sige.

Opgørelsen for de resterende kommuner ligger klar til oktober.

Det er Naturstyrelsen, der de seneste to år har finkæmmet den danske natur. Først på luftfotos og siden ved at stikke gummistøvlerne i 40.000 områder, hvor man var i tvivl om, hvad man så på billederne.

I alt har arbejdet kostet 36 millioner kroner.