Abonnementsartikel

Det handler om Grundloven og den private ejendomsret, mener landmand, der skal for retten i næste uge.

Forud for Danmarks første randzonesag, glæder landmand Povl Blak Bojer sig til at få sin sag om randzoner afprøvet ved retten.

- Jeg glæder mig til at få sagen forelagt en dommer, lyder det fra landmanden, der mener, randzoneloven og den manglende kompensation er i strid med grundlovens sikring af den private ejendomsret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I næste uge indleder retten i Thisted Danmarks første retssag omkring randzoner. Det er landmand Povl Blak Bojer og sønnen Christian fra Snedsted i Nordjylland, der i første omgang skal for en dommer i form af et retsmøde den 7. januar i Thisted, efter de ikke har anlagt randzoner langs vandløb og grøfter på deres jord.

- Jeg glæder mig helt bestemt til at få sagen forelagt for dommeren, lyder det fra Povl Blak Bojer, der blev stævnet efter, han i et avisindlæg udtalte, at han ikke ville anlægge randzoner, før myndighederne kunne bevise, at de med randzoneloven ikke overtræder grundloven.

Støtte fra BL

- Jeg mener da bestemt, jeg har en stærk sag, for når en landmand ejer noget jord eller køber jord og betaler en høj pris for det, så er det jo for at udnytte det erhvervsmæssigt. Og hvis man tager den erhvervsinteresse væk fra landmanden, jamen så fjerner man jo fuldstændig den værdi, som jorden har for ham. Der er jo ingen landmænd, der vil købe lyngbakker eller klitter og betale for det. Det har jo ingen værdi i hans virksomhed, siger Povl Blak Bojer til Bæredygtigt Landbrug.

Netop hos Bæredygtigt Landbrug glæder formand Flemming Fuglede Jørgensen sig til det forestående retsmøde.

- Jeg glæder til, at vi nu forhåbentlig kan få en dommers ord for, at randzoneloven er en dårlig forberedt lov, som vi oven i købet kan bevise ikke har nogen som helst miljømæssig værdi, siger formanden.