Abonnementsartikel

Det var med korslagte arme, at Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse stillede op til konferencen om Månegrisen.

Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse bryder sig ikke om intensiv svineproduktion. Det fremgik tydeligt i går, da NaturErhvervsstyrelsens indbød til den første konference om prijekt Månegrisen, der skal udvikle en mere miljø- og dyrevenlig slagtesvinestald.

- Det er ikke nogen hemmelig, at den intensive svineproduktion ikke er vores kop te. Når vi alligevel deltager som partnere i projektet, sker det i forventning om, at der sker fundamentale forbedringer af dyrevelfærden i svineproduktionen, fastslog direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis og understregede, at der blandt andet er vigtigt, at dyrene får lov til at beholde deres haler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det giver simpelthen ikke mening med et partnerskab med myndighederne for enden af bordet, at rutinemæssig halekupering stadig praktiseres i fremtidens stald, Hvorfor samle nogle af landets mest forstandige mennesker og bruge en god portion offentlige midler og mande timer på at udvikle et produktionssystem, som man ved er i strid med både dansk lovgivning og EU lovgivning, Det vil være ret absurd, sagde hun og pegede på halm som en af de bedste løsninger på at undgå halebid.

Kritisk partner

Susanne Herfelt fra Danmarks Naturfredningsforening lægger heller ikke skjul på, at de er gået med i projektet for at være en kritisk partner.

Hun tror ikke på, at man kan nå en nul-emissionsstald og mener derfor, at der er behov for at gå andre veje.

-Skal vi blive ved med at producere mere af det samme i Danmark. Kunne man ikke forestille sig, at en del af innovationen gik ud på, at vi tog en større del af forarbejdningen i Danmark. Både den måde behøver vi måske ikke at øge svineproduktionen, men kan alligevel øge eksporten og sikre flere arbejdspladser. Vi har stadig ikke forstået, hvorfor det ikke kan lade sig gøre, sagde hun.

Flere arbejdspladser

Mogens Eliasen fra NNF vil imidlertid være glad, hvis projekt Månegrisen giver flere arbejdspladser i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Mit håb er, at projektet bliver et spark til udviklingen af mere teknologi, som løbende kan tages i anvendelse, som vi løbende kan forbedre produktionen.Jeg håber, der kommer en hel masse ud af det. Om grisen så kommer til månen eller bare Himmelbjerget er i sidste ende ligegyldigt for os, sagde han.

Direktør i Videncenter for Svineproduktion Nicolaj Nørgaard slog fast, at det er vigtigt for landmændene, at fremtidens stald bliver driftssikker og ikke mindst rentabel – ellers går det ikke.

-Der er et kæmpe potentiale i at øge produktionen af slagtesvin i Danmark. Hvis vi forestiller os, at vi kan lave en halv million Månegris-stipladser, vil der være beskæftigelse til næste 2.800 ansatte i sektoren og det vil repræsentere en øget eksport på mindst tre milliarder kroner. Derfor er det en helt fantastisk businesscase – også for det danske samfund, sagde Nicolaj Nørgaard.