Når et dyr inficeres af mund- og klovesygevirus udløser det en række effektive forsvarsmekanismer i kroppen, som går i krig mod virusset. Mund- og klovesygevirusset har derfor udviklet nogle mekanismer, der blokerer for dette forsvar, så det kan inficere dyret i fred.

- Vi ved, at mund- og klovesygevirus producerer et bestemt protein, som blokerer for cellernes produktion af de proteiner, der er involveret i forsvaret mod virusset. Hvis vi kunne forhindre, at virusset på den måde blokerer for forsvaret, kunne vi gøre det muligt for dyret at vinde kampen, fortæller professor Graham Belsham fra Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2,3 millioner til forskning

Professor Graham Belsham vil derfor kortlægge præcis hvad der foregår og har fået 2,3 millioner kroner til forskningsprojektet fra Det Frie Forskningsråd.

- Vi vil undersøge de særlige træk ved virusproteinet, der gør det i stand til at blokere for forsvaret. En detaljeret forståelse af de molekylære mekanismer, der indgår i kampen mellem virus og vært, vil nemlig gøre det muligt at udvikle nye midler til bekæmpelse af mund- og klovesygevirus, forklarer professor Graham Belsham.

Mund- og klovesyge er ikke det eneste virus, der har udviklet mekanismer mod disse forsvar, så den viden, der genereres i dette forskningsprojekt, vil desuden kunne bruges i andre sammenhænge, oplyser DTU Veterinærinstituttet i en pressemeddelelse.