Abonnementsartikel

Ny undersøgelse viser, at 98 procent af danskerne kender det røde Ø, og at danskerne har tillid til økologien.

En ny YouGov-undersøgelse viser, at danskerne genkender både det røde Ø og EU´s grønne øko-mærke bedre end tidligere, og at det nye økologiske spisemærke er kommet glimrende fra start. 

- Øko-mærkerne giver danskerne mulighed for at træffe et oplyst valg baseret på tillid, et kendskab til økologien og en effektiv kontrol, når de går ud og spiser eller handler i supermarkedet. Undersøgelsen viser, at flere danskere nu ved, at økologi betyder bedre dyrevelfærd, færre tilsætningsstoffer og grundvand og natur uden sprøjtegifte. Det er en kæmpe succes, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologi til guld, sølv eller bronze

Det forholdvise nye økologiske spisemærke gør det muligt for spisesteder at blive økologisk certificeret med enten guld-, sølv- eller bronzemærke, efter om køkkenet leverer 90, 60 eller 30 procent økologi.

Spisemærket, der er Fødevareministeriets nyeste økologimærke, har allerede opnået en kendskabsgrad på 37 procent. 

- At det økologiske spisemærke allerede er kendt af næsten fire ud af ti er virkelig flot. Danskerne har nu fået mulighed for at vælge spisesteder, der serverer økologi, når de går ud og spiser. Ja, i realiteten har danskerne muligheden for at være med til at bestemme, hvordan dansk landbrug skal se ud i fremtiden, siger Mette Gjerskov.

EU’s grønne blad 

EU's økologimærke blev introduceret i 2010 og viser, at produktet som minimum opfylder EU-reglerne til økologi. Siden 2011 er mærket gået fra en kendskabsgrad på 20 procent til i dag 48 procent i Danmark.

- Det er flot, at halvdelen af danskerne i dag kender EU´s grønne øko-blad. EU-mærket vil på sigt gøre det nemmere for danske økologer at eksportere deres varer. Jeg arbejder målrettet på at få mine minister-kolleger i Bruxelles til at løfte kendskabet til EU-mærket i deres hjemlande, siger Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye undersøgelse er lavet af YouGov for Fødevareministeriet. 1058 danskere fra hele landet i alderen 18-74 er blevet spurgt til deres kendskab og viden om de tre økologimærker.