Abonnementsartikel

Det er ikke kun de renracede kreaturer, der bliver bedømt på Landsskuet i Herning til sommer. Der åbnes op for krydset malkekvæg og kødkvæg.

Landmænd med kvæg af krydsede racer får nu også mulighed for at komme på dyrskue, få bedømt deres dyr og måske vende hjem med en ærespræmie. Som noget nyt åbner Landsskuet i Herning for krydsningskvæg.

- Indkrydsning af kødkvæg på malkekøer vinder stærkt frem, fordi mælkeproducenterne med kønssorteret sæd kun behøver at anvende den bedste del af malkekøerne til besætningens reproduktion. De krydsningskalve, der laves på de dårligste malkekøer, er et fremragende produkt, som kalveproducenter gerne vil arbejde videre med, siger Henning Hansen, der er formand for Dansk Kødkvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bedømmelsen vil naturligvis hovedsageligt tage hensyn til vægt og form. Vi starter forsigtigt op, så i år bliver det muligt at stille op i fem forskellige konkurrencer, siger Henning Hansen.

Flere kategorier

Der bliver dystet i en kategori, hvor 50 procent af kreaturerne er malkerace, og her er underkategorierne op til otte måneder kvier og tyre og op til 13 måneder tyre og 16 måneder kvier. I den åbne klasse er alle krydsningskombinationer tilladt, og her kan udstilles tyre op til 13 måneder og kvier op til 16 måneder.

- Åben klasse-kalvene håber vi på kan blive et rigtigt publikumshit. Med de rammer, der er for fri krydsning, skulle der kunne fremvises virkelige pragteksemplarer af tunge, ekstraordinært kødfulde dyr, siger Henning Hansen i en pressemeddelelse. Inspirationen til at udstille krydsningskvæg er hentet på udenlandske dyrskuer.

Krydsningsdyrene har været udstillet i Herning tidligere år, men det er først i år, de bliver bedømt.