Landsforeningen "Frie Bønder – Levende Land" giver ikke meget for fødevareminister Mette Gjerskovs (S) 150 millioner kroners-støtte til nye, teknologiske svinestalde, der samtidig skal give dansk svineproduktion et løft.

- Måske kommer der lidt flere ukrainere og polakker til at passe svin i de gigantiske stalde, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard, som tvivler på, at der kan skaffes 2.000 nye job.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskelsbehandling

Hans Jørgen Nygaard mener, pengene til svineproducenterne er forskelsbehandling.

- Hvorfor skal mælkeproducenter, økologer og husmænd ikke have andel i de mange millioner. Vi skaber vel også arbejdspladser. Det virker fuldstændig som om ministeren er gået i panik, og trængt op i krog af både Videncenter for Svineproduktion og NNF. De otte millioner smågrise, som hvert år sendes ud af landet, har skabt panik hos fagforeningen, og svineproducenterne har øjnet en mulighed for at få finansieret deres fatamorganaer af store stalde, som hverken banker eller kreditforeninger vil poste en krone i, siger Hans Jørgen Nygaard.

I den gale retning

- Men det nytter ikke at speede op, hvis man er på vej i den gale retning. Hverken miljøet, naturen, økonomien eller landdistrikterne kan holde til mere svineproduktion, siger formanden.

- Uanset, hvor megen teknik, penge og viden, man smider i disse stalde, så er det levende dyr, vi har med at gøre, og ikke noget på et samlebånd, og det bliver sværere og sværere for hvert år der går, at finde rentabilitet i den konventionelle svineproduktion, uanset hvor dygtig man er, siger Hans Jørgen Nygaard, som i stedet mener, at man bør satse på driftsgrene som økologi, hvor der - ifølge formanden - er basis for indtjening og værdiskabelse.