Et enestående tiltag inden for grøn energi blev med ét skudt i sænk, da regeringen og folketingets partier i sidste uge valgte at forbyde store solcelleanlæg, der står på jorden. Det skriver Ingeniørens netavis, ing.dk.

En gruppe partnere bestående af blandt andre solcellevirksomheden Viridis Solar A/S, Danfoss, en stor dansk bank og en pensionskasse havde fundet en forretningsmodel, der skulle sikre 600 danske landbrug et 400 kW-anlæg per bedrift. I alt 240 MW grøn energi var på vej ud i det danske landskab. I forvejen er der godt 430 MW solceller herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En særlig investeringsmodel skulle sikre, at pensionsmidler kom i spil til at investere i grøn energi, samtidig med at hver enkelt landmand efter ti år risikofrit havde sit helt eget fuldt finansierede solcelleanlæg på 400 kW.

Den model blev dog droppet, efter at Martin Lidegaard (R) og solcelleaftalens forligspartier i forrige uge justerede solcellelovgivningen. Planen var nemlig, at landmændenes anlæg skulle stå på jorden, hvilket pludselig blev forbudt.

- Det giver ingen mening, at man laver loven om med tilbagevirkende kraft, når vi i landet gerne vil lave grøn omlægning, siger bestyrelsesformand for Viridis Solar A/S, Peter Tørsløv, til ing.dk.

Ville undgå store stats-tab

Da energiministeren med ét slag lukkede festen, var det fordi, han havde fået nys om, at 'spekulanter' ville udnytte statens støtte til solceller. Udtrykket stod i en officiel meddelelse, der handlede om at lukke et hul i lovgivningen.

Ved blot at sætte en masse af de maksimalt tilladte 400 kW-anlæg op ved siden af hinanden, kunne man anlægge massive solcelleparker, der skulle sælge strøm med gigantiske tab til statskassen som følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlæg på jorden blev derfor skrevet ud af støtteordningen til stor frustration for Viridis Solar, som mener, at de har fulgt intentionen i lovgivningen og med vilje undgik idéen om deciderede parker af solceller.