Vi besøgte Håkon A. Ellevold på Odals Verk den 20. september og oplevede den norske høst, når den er mest lunefuld. Da vi ankom, skinnede solen. Fem minutter senere regnede det, og efter yderligere ti minutter gik nedbøren over i hagl. En halv time senere lå agrene igen badet i sol, men om natten var der nattefrost.

- Industrikartoflerne bør være i hus i løbet af de kommende dage. Levering af chips-kartofler kræver nemlig, at jordtemperaturen ikke er faldet til under otte grader. Sker det, falder indholdet af stivelse i kartoflerne, da det omdannes til sukker. Det giver samtidig kartoflerne en kedelig brun farve, og det er der ingen, der vil have, siger Håkon A. Ellevold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemsnitlige udbytter

Optagningen af kartoflerne hos Håkon A. Ellevold begyndte den 13. september, og siden da har han arbejdet hårdt på at få så mange kartofler som muligt i hus mellem de hyppige byger.

- Sommeren har været forfærdelig, og der står stadig meget vand på markerne. På trods af det, er kartoflerne forbavsende tørre at tage op, og havde det ikke været for den håbløse sommer, var optagningen formentlig gået godt, fortæller Håkon A. Ellevold.

Han tilføjer, at udbytterne ser ud til at være meget gennemsnitlige.

Problemer med spisekartoflerne

Et interessant spørgsmål er dog, om optagningen af spisekartoflerne også vil gå godt. De har fået en hård medfart i løbet af sommeren og står desuden på en lidt sværere jord.

- Det er underligt at skulle sige, men efter tre meget våde år vil det faktisk være befriende af få en rigtig god, gammeldags tør sommer. For efterhånden har den megen regn sat sig på både maskiner, psyke og krop, siger Håkon A. Ellevold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke øget behov for sprøjtning

Trods den megen nedbør er det lykkes at holde antallet af sprøjtninger i kartoflerne på et gennemsnitligt niveau. Men det lod sig kun gøre at gennemføre en hypning af kartoflerne.

Det eneste, der har krævet en ekstra indsats, er sprøjtning mod tørråd. Her har Håkon A. Ellevold hovedsageligt brugt Revus, men også Tyfon, som er et dyrere og stærkere middel, er blevet brugt. Det bliver dog kun brugt, når der er stor risiko for angreb af tørråd. I tillæg har han brugt Rainman for at skabe variation og derved opnå en bedre effekt.

Uhøstet korn spirer i aksene

Udbytterne i det korn, der er høstet, har været meget gennemsnitligt. Den 20. september havde Håkon A. Ellevold dog kun høstet cirka halvdelen af kornet, og det korn, der endnu stod tilbage, var begyndt at spire i aksene.

Specielt havren har været lang tid om at modne. Men også de 15 hektar seksradet byg og 13 hektar vårbyg, som stadig stod tilbage på markerne 20. september, har været lang tid om at blive klar til høst.

Med tre meget nedbørsrige vækstsæsoner i træk kan Håkon A. Ellevold ikke lade være med at spekulere i, om det blot er en tilfældighed - eller om der er tale om ændringer i klimaet. Det må tiden vise. Men på trods af de vanskelige betingelser, er Håkon A. Ellevold dog fast besluttet på, at han også til næste år vil dyrke kartofler.

Vejrdata, Kongsvinger målestation 10 kilometer fra Ellevold

Marts:

April:

Maj:

Juni:

Juli

August

Årets gang i marken: